Fuchs: Dio škola moći će se obnoviti, ali dobar dio morat će se izgraditi nanovo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je u srijedu nakon obilaska škola na području Sisačko-moslavačke županije da će se dio škola pogođenih potresom morati ponovno izgraditi, ali i da će se dio moći obnoviti.
 
"Ne znam kojim će se tempom moći obnavljati škole, dio će se moći, ali dobar dio morat će se izgraditi nanovo", rekao je ministar Fuchs za Hinu. "Loše je stanje u školama. U Petrinji će se dio škola morati kompletno rušiti, a dio će se moći obnoviti", dodao je.
 
Od ukupno 53 škole na području Županije (37 osnovnih, 13 srednjih i tri glazbene), koje pohađa ukupno 14.705 učenika i 21 vrtića koje pohađa 3489 djece, zbog potresa potpunu sanaciju, odnosno izgradnju, zahtijeva njih pet, devet ih je značajno oštećeno, a trinaest škola može se koristiti uz popravke.
 
Od ukupno 53 škole na području Županije sanaciju, odnosno izgradnju, zahtijeva njih pet, devet ih je značajno oštećeno, a trinaest škola može se koristiti uz popravke
 
Posebno su teško stradale Osnovna škola Petrinja te srednja škola, koja je uz nju, gdje je došlo do značajnih urušavanja. Osim tih dviju škola potpunu sanaciju, odnosno izgradnju na području Sisačko-moslavačke županije zahtijevaju i Glazbena škola Frana Lhotke Sisak i Strukovna škola Sisak, područne škole Farkašić i Letovanić Osnovne škole Mladost iz Lekenika te matična škola OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora i područna škola Nebojan.
 
Ministar je obišao i Srednju školu u Glini, na kojoj je izvana počela energetska obnova i koja će se najvjerojatnije moći obnoviti. Uz tu školu, značajna oštećenja imaju i Gimnazija Sisak, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Srednja škola Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića i Ekonomska škola Sisak, OŠ Viktorovac, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće (Topolovac), OŠ Dragutin Tadijanović (područna škola Mošćenica) i OŠ Mate Lovrak u Petrinji.
 
Prema podacima Ministarstva, uz popravke je moguće koristiti Industrijsko-obrtničku i Tehničku školu u Sisku, OŠ Jabukovac, OŠ Ivo Kozarčanin u Hrvatskoj Dubici, OŠ Sunja, Srednju školu Topusko, Srednju školu Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici, OŠ Braće Bobetko u Sisku i OŠ Komarevo, OŠ 22. lipanj Sisak i OŠ Galdovo, OŠ Budaševo - Topolovac - Gušće (Budaševo), OŠ Sela i OŠ Dvor, matičnu školu OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, OŠ Glina i OŠ Braće Ribar u Sisku. U tim je školama uglavnom riječ o popucalim staklima, sitinijim puknućima i razbijenom namještaju.
 
Na Metalurškom fakultetu u Sisku Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 141 student, procijenjena je šteta osam milijuna kuna, dok je procijenjena šteta na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 600 studenata, 1,5 milijun kuna. Izvođenje nastave na oba fakulteta neće biti moguće do kraja ljetnoga semestra.
 
Sredstva za obnovu škola povlačit će se iz europskoga Fonda solidarnosti
 
Sredstva za obnovu škola, rekao je Fuchs, povlačit će se iz europskoga Fonda solidarnosti. "To treba odmah početi pripremati kako bi obnova mogla početi čim sredstva budu odobrena", istaknuo je.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kontaktu s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije prikuplja podatke o stanju školskih i visokoškolskih građevina te u skladu s tim podacima paralelno radi i na pripremama za početak polugodišta u potresom pogođenim područjima.
 
Kada je riječ o uključivanju učenika u nastavu, ministar ističe da će se ispitati sve opcije. "Probat ćemo vidjeti sve opcije koje su najprihvatljivije i najbolje, u prvom redu za učenike, a to ćemo znati tek kada se za koji dan sve konsolidira", rekao je.
 
Fuchs: Sreća je u nesreći da je polugodište pa nije bilo djece u školi, sada ćemo vidjeti gdje će biti smješteni
 
Sada se, dodao je, mora identificirati gdje su učenici. "Sreća je u nesreći da je polugodište pa nije bilo djece u školi, a sada ćemo vidjeti gdje će biti smješteni. Doći će i do prebacivanja familija zbog toga što su stradali", rekao je ministar dodavši da se mora vidjeti i što djeci treba od tehničkih pomagala.
 
"Moramo ih, naravno, staviti u postupak edukacije i morat ćemo napraviti kompletnu analizu", istaknuo je.
 
Ministar Fuchs je potresom pogođene Petrinju, Sisak i Glinu obišao sa županijskim pročelnikom za obrazovanje Darianom Vlahovom te s ravnateljem Srednje škole Petrinja Milanom Orlićem, ravnateljem Osnovne škole Dragutuna Tadijanovića Davorom Miholjevićem, dekanom učiteljskog fakulteta Sinišom Opićem i prodekanom Markom Badrićem i ravnateljicom Srednje škole Glina Marijom Novosel.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs