Fuchs: Početkom tjedna znat ćemo kada počinje masovno testiranje školske djece

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je novinarima u Puli kako još ne može potvrditi točan datum početka masovnoga testiranja djece, budući da je postupak nabave tri milijuna testova u tijeku, dodavši da će se početkom idućeg tjedna vjerojatno znati više.

"Onog trenutka kada svi testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, tog trenutka će projekt masovnog testiranja djece započeti. U ovom trenutku ne mogu vam reći datum jer je u tijeku postupak nabavke tri milijuna testova. Dakle, treba provesti nabavu i distribuciju", kazao je ministar Fuchs dodavši kako je po tom pitanju oprezan te kako će početkom idućeg tjedna vjerojatno imati informaciju o tome jesu li testovi stigli.

Ministar Radovan Fuchs nazočio je u petak u Puli otvorenju nove zgrade Medicinske škole u Puli. 

Na pitanje hoće li se testirati i vrtićka djeca, ministar znanosti i obrazovanja istaknuo je kako se u ovoj fazi neće testirati jer bi to bilo, kako je rekao "prekomplicirano i zahtjevno".

"To su mala djeca i mislim da za to ovog trenutka nema potrebe. Što se pak tiče školske djece, nama nije intencija da vidimo koliko ima zaraženih ili asimptomatskih slučajeva. Naša osnovna misao i namjera provođenja ovakve akcije je da imamo što više djece u razredima, da ih ne šaljemo u samoizolaciju kao do sada", naglasio je Fuchs dodavši kako se takvim pristupom može vratiti najveći dio djece u školu. Time će se, smatra, podignuti kvalitetu nastave jer, kako je rekao "izolacije i on line nastava izuzetno negativno utječe na psihu i psihofizički razvoj djece".

"To želimo spriječiti, djeca se moraju družiti jer tako dolazi do međusobne interakcije. Ako toga nema, dobijete asocijalne osobe i štete su nepopravljive. Možemo nadoknaditi rupe u znanju, ali štete u psihičkom razvoju, ne možemo", poručio je ministar Fuchs.  Istaknuo je kako je svjestan činjenice da će prilikom testiranja djece određeni dio ljudi jednostavno lagati oko ishoda testiranja.

"To nije naređena mjera, pokušavamo to napraviti za dobrobit djece. Moguće je da ćemo imati i neodgovorne roditelje koji će lagati, zasigurno će biti takvih slučajeva, no sve to ide na savjest roditelja", zaključio je ministar dodavši kako se nije razmatrala mogućnost obaveznog testiranja djece u školama jer, kako je rekao, "svi smatraju da je ovaj način puno bolji".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs