Fuchs: Ukidanje samoizolacije u školama osnovni cilj nove mjere

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da je cilj nove mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja ukidanje samoizolacije za učenike, kako bi se nastava u najvećoj mogućoj mjeri odvijala u učionicama.

Ukidanje samoizolacije glavni je i osnovni cilj ove mjere Ministarstva znanosti i obrazovanja i ona je osmišljena da bismo vratili što više djece u škole, kako bi djeca bila što manje izvan učionice i na online nastavi, rekao je ministar Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

To bi značilo da sva djeca koja imaju simptome, odnosno koja su pozitivna na brzom antigenskom testu ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu, objasnio je ministar.

"Radi se praktički o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije epidemiološka mjera sprječavanja širenja zaraze nego ukidanja samoizolacije u školama", istaknuo je Fuchs.

Ministarstvo će školama, odnosno ravnateljima dati upute o načinu samog testiranja, rekao je ministar dodavši da će se mjera početi provoditi onoga trenutka "kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati", s obzirom na to da je riječ o nabavi oko tri milijuna testova.

Vjerujem u roditelje, svima mora biti interes da djeca idu u školu

Škole će roditelje opskrbiti testovima, a oni će djecu testirati u ponedjeljak prije nego idu u školu i po potrebi, ako se pojavi slučaj zaraze u razredu.

Na pitanje na koji se način može kontrolirati hoće li roditelji doista testirati djecu, ministar je odgovorio da ne postoji, ali da vjeruje u roditelje.

"To je u interesu djece. Svima mora biti interes da djeca idu u školu", istaknuo je dodavši da je bilo slučajeva kada su roditelji slali djecu u školu pod temperaturom, "ali to je na njihovu sramotu".

"Mislim da će se najveći broj roditelja odgovorno ponašati" naglasio je.

Prema procjenama Ministarstva, provedba mjere mogla bi stajati ukupno oko 70 milijuna kuna, a sami testovi, čija će nabava ići kroz sustav robnih rezervi, do 20 milijuna kuna.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs