Grlić Radman: Hrvatska je iskreni zagovornik bugarskog članstva u schengenskom prostoru

Slika /Vijesti/2023/Rujan/11 rujna/Grlić Radman Sofia.jpg

Hrvatska je iskreni zagovornik bugarskog članstva u schengenskom prostoru i partner spreman u tome pomoći svojim iskustvom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za posjeta Sofiji nakon sastanka s bugarskom kolegicom na kojem je istaknuta važnost europske integracije zapadnog Balkana.
 

Dvije zemlje povezuju stoljetne i iznimno prijateljske veze, a Hrvatska će biti "iskreni partner" koji će pomoći svojim iskustvom kada Sofija uđe u  zajednički europski prostor slobodnog kretanja.
 
Pred dvjema zemljama je zajednički cilj članstva u OECD-u i u tom procesu one će se međusobno podržavati, rekao je. 
 
BiH i Sjeverna Makedonija
 
Ministri su se suglasili da je potrebno učiniti sve kako bi članstvo u EU zadržalo razinu privlačnosti nužnu kao poticaj za niz reformskih proces koje države zapadnog Balkana još moraju ostvariti, rekao je.  
 
"Prostor zapadnog Balkana moramo zadržati na radaru EU-a", rekao je hrvatski ministar.
Sve države s tog područja moraju imati europsku perspektivu, ali se mora insistirati na ispunjavanju kriterija i načela, dodao je.
 
Posebno se osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju.
 
Izrazio je nadu da će BiH krajem ove ili početkom 2024. otvoriti pregovore s Bruxellesom. 
 
"Očekujemo od svih relevantnih političkih čimbenika da do kraja godina ubrzaju europski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH", naglasio je.
 
Put Sjeverne Makedonije, koja je stekla status kandidatkinje za članstvo, otežan je zahtjevima službene Sofije da Skopje promijeni Ustav i prizna Bugare kao etničku manjinu.
 
"Vjerujemo da promjena Ustava Sjeverne Makedonije mora omogućiti otvaranje daljnjih pregovora s EU", rekao je šef hrvatske diplomacije. 
 
Neizbježna tema razgovora bila je podrška Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije.
 
Ministar je najavio da će kasnije u ponedjeljak zajedno s kolegicom uručiti udžbenike za 120 osnovnoškolaca koji uče hrvatski jezik.
 
Opredijeljena za EU, Srbija mora slijediti zajedničku politiku
 
Srbija, kao i druge zemlje zapadnog Balkana koje su se opredijelile za Europsku uniju, mora slijediti načela i vanjsku te sigurnosnu politiku Europske unije, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje.
 
To vrijedi i za osudu ruske agresije i za sankcije koje Europska unija primjenjuje na Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, rekao je. "Tako i Srbija mora svoju vanjsku politiku prilagoditi zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije."
 
Prisutnost EU-a na Balkanu izuzetno je važna kako bi se spriječili maligni utjecaji trećih zemalja, ali i zato jer jugoistok Europe prirodno pripada Europskoj uniji, rekao je Grlić Radman.  
 
Kandidatkinja za članstvo u EU koja već vodi pregovore s Bruxellesom, Srbija je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali ne primjenjuje sankcije na Rusiju i redovito ističe povijesne i prijateljske veze s tom zemljom.  
 
Sve države zapadnog Balkan okružene su ili članicama EU-a ili NATO-a.
 
Šef hrvatske diplomacije dodao je da Bruxelles ima političke mehanizme kojima će zemlje zapadnog Balkana uvjeravati kako slijediti europski put i politiku EU-a.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman