Grlić Radman na A5: Hrvatskoj je u interesu stabilno i funkcionalno susjedstvo

Hrvatskoj je u interesu stabilno, funkcionalno i prosperitetno susjedstvo i stoga će kao članica EU-a i NATO-a nastaviti podržavati zemlje u regiji na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na rubu sastanka A5.

Ministar Gordan Grlić Radman bio je domaćin sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) i ocijenio je u izjavi za novinare na rubu skupa kako platforma ove inicijative omogućuje dijeljenje zajedničkih demokratskih vrijednosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava među državama članicama.

U zagrebačkom hotelu Westin okupili su se ministri vanjskih poslova država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5).

"Hrvatska, kao članica EU-a i NATO-a, nastavit će podržavati sve zemlje na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama, davati im potporu. Nama je u interesu stabilno, funkcionalno i prosperitetno susjedstvo", istaknuo je ministar.

Pritom je rekao kako je za Hrvatsku posebno važno što ranije otvaranje pregovora Europske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U tom kontekstu spomenuo je Zagrebačku deklaraciju, donesenu nakon samita o zapadnom Balkanu, održanom u Hrvatskoj tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a prošle godine, kao afirmativnu činjenicu koja ide u prilog ubrzanju procesa otvaranja euroatlantskog puta za ove dvije države, ali i za BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

"Osvrnuli smo se na aktualne sigurnosne izazove s kojima se ove države suočavaju", kazao je Grlić Radman te dodao kako inicijativa A5 predstavlja dodatnu vrijednost postojećim naporima EU-a i NATO-a na ovom polju.

Upravo je obrambeno-sigurnosni aspekt država članica Povelje jedna od ključnih, konkretnih aktivnosti koju A5 provodi, naglasio je.

"Sastanak se održava u svjetlu dinamičnog razvoja raznih procesa i utjecaja trećih zemalja. Važna je suradnja kako bismo stvorili otpornost prema utjecaju trećih zemalja te potpora aspiracijama prema europskim i euroatlantskim integracijama svih ovih zemalja, s obzirom da su neke zemlje već članice NATO saveza, a neke to teže postati", rekao je ministar.

Tijekom sastanka održana su dva panela: „Sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na euroatlantske procese u regiji“ i „Suradnja A5: trenutni i budući izgledi suradnje u okviru Američko-jadranske povelje“.

Partnersku komisiju Američko-jadranske povelje (A5) čine Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija te SAD, a cilj ove inicijative je jačanje i razvoj euroatlantske suradnje u jugoistočnoj Europi.

Na sastanku su u statusu promatrača sudjelovali predstavnici Srbije, Kosova i Slovenije, što je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman ocijenio znakom vitalnosti i uključivosti Američko-jadranske povelje (A5).

Od sljedeće godine Crna Gora preuzima ulogu predsjedatelja Povelje. Ministar joj je poželio uspjeh u radu u čemu će, kako je rekao, imati i hrvatsku podršku.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman