Hrvatsko izaslanstvo sastalo se s glavnim izvršnim direktorom tvrtke Oracle Markom Hurdom

Slika /Vijesti/2014/Rujan/30 rujna/Oracle.jpg

"Neki okvirni sporazumi koji su već ponuđeni, dat će šansu i za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj, a isto tako priliku da se iskoristi i hrvatska pamet i napravi izvozni proizvod", rekao je ministar Varga.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon posjeta sjedištu kompanije Cisco, zajedno s članovima hrvatskog izaslanstva sastao se u San Franciscu s glavnim izvršnim direktorom korporacije Oracle Markom Hurdom.

Nakon sastanka, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je da pet vodećih IT kompanija: Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Cisco i Oracle, s kojima se sastaje hrvatsko izaslanstvo u sklopu posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, svojim prihodom nadmašuje hrvatski BDP, te da takve informatičke divove želi uključiti u hrvatsko obrazovanje i napraviti sustav u kojem će se hrvatski učenici i studenti educirati na njihovim tehnologijama i time povećati mogućnosti zapošljavanja u Hrvatskoj. „Mislim da bismo mi, ako se promijenimo, ako promijenimo način razmišljanja, ako počnemo investirati u obrazovanje i ako počnemo koristiti ove tehnologije, doista mogli napraviti veliku stvar," rekao je ministar Mornar.

Ministar zdravlja Siniša Varga kazao je da je hrvatsko izaslanstvo na američkoj turneji da bi prezentiralo Hrvatsku kao zemlju koja može biti dobar partner velikim korporacijama, za ona tržišta koja su njima od interesa, a to su prvenstveno Europa, Afrika, Bliski istok i Azija. "Neki okvirni sporazumi koji su već ponuđeni, dat će šansu i za zapošljavanje u Republici Hrvatskoj, a isto tako priliku da se iskoristi i hrvatska pamet i napravi izvozni proizvod", rekao je ministar Varga. Dodao je da se nešto mora dati da bi se nešto dobilo te da se traže određeni ustupci i po pitanju lokacija i po pitanju zapošljavanja, pojasnivši da su to svjetski standardi kad se radi o investicijama. „S potpisom takvih okvirnih sporazuma otvaraju se široka vrata za visoku tehnologiju, koja nam je danas nedostupna, a njome možemo razvijati proizvode koji se mogu globalno prodavati“, zaključio je ministar Varga.

Hina



Pisane vijesti | Zoran Milanović