Krstičević: Potvrđena izvrsna obrambena i sigurnosna suradnja Hrvatske i SAD-a

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas s obnašateljem dužnosti ministra obrane SAD-a Markom Esperom, na margini sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, priopćeno je iz MORH-a.

Tom prigodom, potvrđena je izvrsna suradnja Hrvatske i SAD-u, a dužnosnici su razgovarali o nastavku suradnje u izgradnji obrambenih sposobnosti i interoperabilnosti dviju vojski.

"Sjedinjene Države ključan su strateški partner i saveznik Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti", izjavio je Krstičević, izrazivši zadovoljstvo sastankom.

Krstičević je u Bruxellesu razgovarao i s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Błaszczakom te ministrom obrane Litve Raimundasom Karoblisom, s kojima je potvrđena izvrsna obrambena suradnja, posebno u sklopu sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence). 

Krstičević se sastao također s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja.

Ministri obrane NATO-a raspravljali su na sastanku u Bruxellesu u srijedu i četvrtak o izdvajanjima za obranu, NATO kolektivnoj obrani, korištenju novih tehnologija te o NATO misiji u Afganistanu.

Razgovarali su i o napretku u raspodjeli tereta, pri čemu je glavni tajnik Jens Stoltenberg podnio izviješće u kojem se procjenjuje kako će europski saveznici i Kanada u 2019. izdvajati za obranu 3,9 posto više u usporedbi s 2014. Zaključeno je kako je ostvaren dobar napredak koji se mora nastaviti i dalje.

NATO inzistira da države članice izdvajaju 2 posto BDP-a za obranu,

Hrvatska je "trenutačno na 1,75 posto, a želimo doći do 2 posto", rekao je Krstičević. 

Ministri su raspravljali o modernizaciji Saveza uključujući u odvraćanju i obrani, pri čemu je Savez po prvi put dosad usvojio NATO svemirsku politiku i o izazovima koje donosi odlučujuća i disruptivna tehnologija.

Sastanak ministara obrane završio je posebnom sjednicom u formatu s ministrima obrana partnerskih država koje sudjeluju sa svojim snagama u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Prema ocjeni glavnog tajnika, nalazimo se nikad bliže mirovnom sporazumu te je stoga važna, kako politička potpora, tako i potpora afganistanskim snagama sigurnosti u obučavanju i financiranju njihove samoodrživosti.

Krstičević je u istaknuo kako se sastanak ministara obrane održava nakon što je NATO obilježio sedamdeset godina postojanja, a Hrvatska deset godina članstva u ovom najmoćnijem vojnom savezu. 

Naglasio je kako Hrvatska, kao i ostali saveznici ulaže u razvoj novih tehnologija i u nove sposobnosti. "Ove godine Hrvatska ustrojava nova zapovjedništva – Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Zapovjedništvo za besposadne zrakoplovne sustave.

Ovo je pretposljednji sastanak ministara obrane NATO-a prije sastanka predsjednika država i vlada NATO-a koji će se održati 3. i 4. prosinca u Londonu.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Damir Krstičević