Krstičević: Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog u petak ujutro bit će u Zagrebu

Ministar obrane Damir Krstičević na početku sjednice Vlade u četvrtak u Čakovcu  još je jednom izrazio duboku sućut obitelji pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je poginuo u Afganistanu te obavijestio da bi njegovo tijelo u Zagreb trebalo stići u petak u jutarnjim satima.

"Gubitak mladog života ostavlja dubok ožiljak na srcu obitelji našeg pripadnika, ali i cijelog našeg naroda. Izgubljeni život ne možemo vratiti, ali učinit ćemo sve sa razine Vlade i ministarstva i Hrvatske vojske kako bi obitelj dobila svu potrebnu pomoć i podršku", rekao je Krstičević na početku sjednice istaknuvši kako su u stalnom kontaktu s obitelji poginulog vojnika.
 
Izvijestio je  da je u tijeku priprema za prijevoz poginulog pripadnika HV-a te da bi njegovo tijelo trebalo stići u Zagreb u petak ujutro.
 
"Organizirat ćemo doček sa svim vojnim počastima, kao što priliči čovjeku koji je poginuo služeći Hrvatskoj vojsci i svojem narodu. Nakon toga će u jutarnji satima biti komemoracija u MORH-u a u dogovoru s obitelji pokop u subotu ujutro", rekao je ministar obrane.
 
Dodao je kako je u stalnom kontaktu i sa zapovjednicima na svim razinama u Afganistanu i da prate stanje dvojice teže ozlijeđenih pripadnika HV-a.
 
"Oni su izvan životne opasnosti, nalaze se na oporavku u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu, pobrinuli smo se da dobiju najbolju moguću medicinsku skrb, jučer su operirani, dobro se oporavljaju i mislim da će za 7 do 10 dana doći u Hrvatsku", rekao je.
 
MORH-ov tim u Afganistanu  u posjetu ranjenim pripadnicima i pružanju podrške ostalim pripadnicima kontingenta
 
Ministar obrane je također izvijestio da je tim na čelu s generalom Pericom Turalijom otišao jutros u Afganistan kako bi posjetio ranjene pripadnike i pružio podršku ostalim pripadnicima kontingenta. "Ljudi su dobro i dalje spremni izvršavati svoje zadaće. Zadaća je MORH-a da vojska bude spremna, obučena, opremljena za provedbu svih zadaća i na tome ćemo i dalje inzistirati", poručio je Krstičević istaknuvši da je HV u prošlih 16 godina profesionalno odradila svaku zadaću u Afganistanu.

Na kraju je zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske koji sudjeluju u misijama i operacijama diljem svijeta.
 
Uoči sjednice Vlade ministar Krstičević odgovarajući na upite novinara rekao je da će sve troškove pogreba poginulog vojnika pokriti MORH, te da će obitelji pomoći i na druge načine.

Na novinarski upit kako povećati sigurnost vojnika u misijama odgovorio je kako su to teške misije  i da apsolutne sigurnosti nema, te da je situacija u Afganistanu vrlo komplicirana.
"Mi činimo sve što možemo da naši vojnici, prije svega, budu vrhunski opremljeni i uvježbani, da budu spremni i to je odgovornost mene kao ministra i odgovornost MORH-a i Hrvatske vojske", rekao je Krstičević.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Damir Krstičević