Ministar Božinović: Nećemo imati razumijevanja za propuste kada je u pitanju odnos prema žrtvi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovarao je na pitanja novinara u Petrinji, gdje je gostovao na tribini "Humani aspekti integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo".

Kazao je da MUP neće imati razumijevanja za propuste kada je u pitanju odnos prema žrtvi, odgovarajući pitanje što je policija poduzela u povodu posljednjeg slučaja obiteljskog nasilja koji je dospio u javnost, odnosno kako zaštititi majku i obitelj od mogućeg novog nasilja.

"Siguran sam da je hrvatska policija među onim institucijama koja je i po prirodi posla i po organizaciji i edukaciji ona koja prednjači u zaštiti svih žrtava obiteljskog nasilja", rekao je ministar. Dogodi se nekad da se i ne postupi onako kako bi trebalo, dodao je ministar,  pa će u posljednjem slučaju protiv jedne policijske službenice zbog nedoličnog ponašanja biti pokrenut disciplinski postupak, a također i protiv jednog službenika s obzirom na neodgovorno i nesavjesno obavljanje dužnosti.

"Institucija koja se u svim tim pitanjima najviše angažira i procesuira svoje djelatnike je MUP, odnosno policija. Nećemo imati razumijevanja za propuste kada je u pitanju odnos prema žrtvi", poručio je Božinović.

Novi Zakon o sigurnosti prometa još je u e-savjetovanju

Za novi Zakon o sigurnosti prometa, ministar Božinović je kazao da se još nalazi u e-savjetovanju, odnosno da se prikupljaju mišljenja i osvrti svih zainteresiranih na prijedlog, nakon čega će se početkom ožujka sumirati mišljenja i vidjeti o kakvim se prijedlozima radi.

"Nakon što se na sve prijedloge dadu odgovori, postupak će se nastaviti", rekao je ministar. Dodao je kako je MUP pogodio trenutak kada ići s novim zakonom te učinio dobar materijal, zaključivši da ništa još nije "zacementirano" pa su izmjene i poboljšanja moguća.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović