Ministar financija Marić: U 2016. deficit opće države 0,8 posto BDP-a, a smanjen je i udio javnog duga u BDP-u

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/25 svibnja/DSC_7522.jpg

Ministar financija Zdravko Marić, na konferenciji za novinare, dodatno je pojasnio Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, usvojenog na današnjoj sjednici Vlade.

Podsjetio je da su sve sastavnice BDP-a zabilježile rast, istaknuvši pritom industrijsku proizvodnju, trgovinu na malo, ali i građevinu koja je rasla nakon dugo vremena. Ministar je naveo i uspješnu turističku sezonu.

Govoreći o prihodima Državnog proračuna, ministar Marić je kazao da su oni ostvareni u iznosu od 116,8 milijardi kuna, što je za 6,5 posto više u odnosu na godinu prije. Pojasnio je da su porezni prihodi ostvarili rast od 5,4 posto, istaknuvši pritom značajne stope rasta poreza na dobit, poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak te pojedinih oblika trošarina. „Ukupno su porezni prihodi prikupljeni u iznosu od 71,7 milijardi kuna“, rekao je ministar.  

Što se tiče ukupnih prihoda državnog proračuna, ministar je istaknuo ostvarenje prihoda od pomoći, gdje najveći dio čine prihodi financirani sredstvima europskih fondova, koji su izvršeni u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što je 57,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar Marić izvijestio je da su ukupni rashodi u 2016. godini iznosili 120,2 milijarde kuna, što je porast od milijardu i 600 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu. Naglasio je da su rashodi koji se financiraju iz tzv. općih izvora, odnosno oni koji stvarju deficit, smanjeni za 830 milijuna kuna.

Ovom prigodom naglasio je ministar da su jedince lokalne i područne (regionalne) samouprave ostvarile suficit u iznosu od 139, 4 milijuna kuna.

„Kada se zbroje državni proračun, izvanproračunski korisnici i jedince lokalne samouprave u 2016. godini ostvaren je deficit opće države od 2,8 milijardi kuna odnosno 0,8 posto BDP-a“, kazao je ministar Marić.

Uz ostvarenje deficita, ministar je istaknuo i javni dug koji je prošle godine iznosio 289,1 milijardu kuna, pri čemu je prvi put nominalno smanjen udio javnog duga u BDP-u za 505 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno važnim je ocijenio smanjenje udjela duga u BDP-u, rekavši da je to utjecalo na pozitivne izvještaje kreditnih rejting agencije, ali i Europske komisije o Hrvatskoj.

Ministar je naglasio da je ispunjeno i fiskalno pravilo za prošlu godinu, što znači da rast rashoda ne smije biti veći od rasta našeg nominalnog bruto domaćeg proizvoda. Ovom prigodom najavio je i novi zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim će ova pravila postati rigoroznija, transparentnija i efikasnija.

Pisane vijesti | Zdravko Marić