Ministar Horvat o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice

U Temu dana o Zakonu o obnovi potresom oštećenih zgrada na području glavnoga grada te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, o kojem se danas raspravljalo na izvanrednoj saborskoj sjednici, čije je sazivanje tražila Vlada, uključio se ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Zbog samo desetak sekundi potresa bit će potrebno najmanje desetak godina radova na obnovi oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici. Njih bi trebao omogućiti Zakon o obnovi koji je u saborskoj proceduri.
 
Omjer financiranja obnove
 
"Samo za prvu i najnužniju nekretninu postoji i drugi omjer koji smo definirali i za drugu i svaku sljedeću nekretninu Zagreba koju stanovnici Zagreba nisu ili neće nužno koristiti za stanovanje, tamo će omjer biti nešto drugačiji. Novitet je za razliku od dosadašnjih obnova nakon elementarnih nepogoda. I privatni kapital se uključuje u sanaciju i obnovu i ovo što se dogodilo na području Grada Zagreba specifično je i nikad do sada viđeno," rekao je Horvat.
 
Darko Horvat je rekao kako sredstva koja će biti potrebna da bi se u jednom dijelu napravila konstrukcijska obnova, a u drugom dijelu cjelovita obnova, procjenjuje na gotovo 42 milijarde kuna. 
 
"Poruka svima onima koji misle da je ovaj projekt neambiciozan: Jesu li ikad u životu na jednom mjestu vidjeli ili barem brojkom napisali 42 milijarde?!. Mi ćemo ta sredstva morati pronaći i kvalitetno ih utrošiti kako ne bismo krpali i vratili Zagreb u onakvo stanje u kakvom je bio prije samog potresa, nego da bismo napravili konstrukcijsku obnovu i pripremili Zagreb za prvu sljedeću nepogodu koja nadam se, neće se dogoditi u sljedećih 100 godina," rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Horvat. 
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Darko Horvat