Na poplavljenim područjima nije utvrđeno pomicanje minski sumnjivog područja

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/15 srpnja/Ured_za_mine_poplave_web.jpg

U Zagrebu je održan četvrti sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine: U Nijemcima, Gunji i Vrbanji nisu pronađeni indikatori pomicanja mina.

U Zagrebu je održan četvrti sastanak stručnog tima regionalnih centara za protuminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz sudjelovanje predstavnika Ureda Vlade RH za razminiranje, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatskog centra za razminiranje - Centra za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO), ravnatelji regionalnih centara prezentirali su trenutnu situaciju na minski sumnjivim područjima pogođenim poplavama i klizištima. U BiH najugroženije je područje Distrikta Brčkog, dok je u Srbiji obavljeno ponovno izviđanje te nisu pronađeni indikatori pomicanja mina.
 
Na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, obavljeni su izvidi u Nijemcima, Gunji i Vrbanji, pri čemu nisu utvrđena pomicanja mina. Međutim, problem predstavljaju nanosi tla koje su poplave donijele na minski sumnjivi prostor. Tijekom sastanka još jednom je potvrđen prijedlog ponovnog izviđanja i ponovnog obilježavanja minski sumnjivog područja na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije.
                        
Kao zaključak dosadašnjih sastanaka, HCR-CTRO izradio je prijedlog projekta „Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“. Cilj mu je stvaranje provjerenog modela za izradu operativnih postupaka na regionalnoj razini u svrhu preventivnog djelovanja u sličnim situacijama u budućnosti. Dogovoreno je da Republika Hrvatska ovaj projekt predstavi na predstojećoj Donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH, koja će se održati u Bruxellesu 16. srpnja.
 
Još jednom je naglašena potreba da ukoliko građani primijete sumnjive predmete da ih ne diraju, već da ih privremeno obilježe i obavezno obavijeste nadležne institucije.

Pisane vijesti | Izvješća | Društvo i zajednica