Nastavit ćemo trend rasta BDP-a, moramo osnažiti preduvjete za proizvodnju i nova radna mjesta

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/2 ožujka/DSC_1827.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na procjene rasta BDP-a od 3,4% u zadnjem kvartalu 2016., Mjere aktivne politike zapošljavanja te ostale najvažnije događaje proteklog tjedna. 

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je Vlada prije dva dana održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku prema kojoj cijena plina za kućanstva ostaje ista. 

„Osigurali smo da se cijena plina od travnja nadalje ne promijeni za kućanstva, dakle da građanima cijena plina ostane ista. To je važna poruka da se kroz dijalog sa svim akterima i kroz vrlo temeljito analiziranje i sagledavanje strukture cijene plina može omogućiti građanima i gospodarstvu da funkcioniraju bez dodatnih poskupljenja“, rekao je predsjednik Vlade. 

Napomenuvši kako je nakon sjednice Vlade koja je održana u Sisku, sudjelovao i na 22. međunarodnom sajmu VIROEXPO u Virovitici, Plenković je rekao kako je VIROEXPO vrlo ozbiljan sajam koji privlači veliki broj izlagača. Ocijenio je vrlo korisnim da je zemlja partner ove godine bila Češka, a prisutne su i druge srednjoeuropske zemlje.

''Poslali smo još jednu poruku privrženosti ove Vlade Projektu Slavonija“, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković rekao je i da je ovaj tjedan sudjelovao na važnoj konferenciji o demografiji, ključnom pitanju hrvatskoga društva i hrvatske budućnosti, a gdje je izložio temeljne odrednice demografske politike Vlade. Podsjetio je na povećanje naknade za nezaposlene rodilje s 1663 na 2328 kuna te povećanje maksimalnog iznosa roditeljske naknade s aktualnih 2660 na 4000 kuna. Dodao je da pozitivni efekti porezne reforme imaju bitne demografske učinke, a osobito glede povećanja osobnog odbitka za djecu, kao i najava zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlađe od 45 godina za prvu nekretninu, koji priprema Ministarstvo graditeljstva. 

„Važno je podizanje ukupne svijesti o ovoj temi. Projekcije Europske unije do 2080. nisu osobito optimistične za Hrvatsku, skoro milijun ljudi manje nego danas. Prema tome to pitanje mora biti trajna zadaća svih političkih aktera, svih institucija i moramo mu pristupati cjelovito“, upozorio je predsjednik Vlade Plenković.

Nakon što je jučer zajedno s ministrom rada i mirovinskoga sustava Tomislavom Ćorićem predstavio mjere aktivne politike zapošljavanja mladih, Plenković je istaknuo kako se radi o devet vrlo konkretnih i korisnih mjera za mlade ljude s ukupnim sredstvima od 1,5 milijardi kuna, od čega se 650 milijuna kuna povlači iz Europskog socijalnog fonda. 

''Dajemo doprinos većoj zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti osobito kod mladih osoba koje su dulje vremena bez posla i osoba s invaliditetom. Ove mjere su dobro prilagođene i nadam se da će, s obzirom da su sredstva puno veća nego što su bila prošle i pretprošle godine, dati konkretne rezultate“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Osvrnuo se i na ohrabrujuće pokazatelje o rastu BDP-a u zadnjem kvartalu 2016. godine od 3,4 posto, izrazivši očekivanja da se taj trend nastavi. Korisnim smatra da projekcije koje je Vlada dala  u smjernicama proračuna fiskalne politike za 2017., 2018. i 2019., dobivaju potporu i od strane međunarodnih financijskih institucija i Europske komisije. 

''Drago mi je da veliki dio zasluge za ovaj rast BDP-a ima hrvatski izvoz. Moramo i dalje stvarati kvalitetne preduvjete, prije svega za proizvodnju u Hrvatskoj, čime jačamo i mogućnosti za nova radna mjesta i konkurentnost hrvatskoga gospodarstva“, rekao je predsjednik Vlade Plenković. 

Izrazio je zadovoljstvo što je ministar Ćorić jučer napravio kvalitetne iskorake u pregovorima sa socijalnim partnerima  sindikatima, dodavši da je to još jedna poruka da je Vlada fokusirana na ono što je važno.

Predsjednik Vlade naglasio da je zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen razgovarao s predstavnicima filmskih redatelja i producenata o daljnjem nastavku podrške audiovizualnom sektoru, hrvatskoj kinematografiji, uz odgovarajuće promjene i raščišćavanje situacije s HAVC-om. 

''I tu smo na dobrom tragu. Očekujemo da filmska industrija i dalje  nastavi davati veliki doprinos hrvatskoj kulturi i njenom međunarodnom imidžu'', naveo je.
 
Predsjednik Vlade Plenković govorio je i o Bijeloj knjizi predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera o nekoliko scenarija za budućnost Europe, ističući kako je taj dokument dobra podloga za raspravu na Europskom vijeću.  Poručivši kako je procjena Komisije osjećaj realnog stanja u Europskoj uniji te da su svi još uvijek opterećeni negativnim referendumom u Ujedinjenoj Kraljevini, predsjednik Vlade drži kako je potrebno učiniti tri ključne stvari.
 
''Prvo je ojačati legitimitet institucija Europske unije i spriječiti jačanje populističkih snaga i demagogije, koja je između ostalog i dovela do negativnog rezultata referenduma manipulacijama i neistinama. Drugo je da Europska unija pokaže da od njenih zajedničkih politika i redistribucijske snage proračunskih sredstava, pri čemu trebamo napraviti i ozbiljnu reformu izvornih prihoda Europske unije, građani svih država članica, a osobito novih poput Hrvatske, vide i osjećaju konkretnu korist. Treće je da Unija vodi računa o globalnom upravljanju, svom pozicioniranju, doprinosu globalnom miru i sigurnosti, gospodarskom razvoju i suočavanju sa sigurnosnim izazovima'', istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.
 
Zaključio je kako su te tri točke okvir oko kojega će Vlada zauzimati stajališta uoči sastanka Europskog vijeća u Rimu. Podsjetio je ministre u Vladi da vode računa o intenziviranju svih aktivnosti usmjerenih na bolju apsorpciju sredstava iz europskog proračuna i nastavio:
 
''To je onaj dio svijeta kojemu pripadamo i čijim temeljnim vrijednostima i načelima želimo davati svoj doprinos s punim uvjerenjem da to radimo u nacionalnom interesu Republike Hrvatske i svih naših ljudi“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković