Očitovanje u pogledu prosvjeda branitelja u kampu Valovine u Puli

U povodu današnjeg prosvjeda skupine hrvatskih branitelja u kampu Valovine u Puli zbog neriješenog pitanja njihovog stambenog zbrinjavanjMinistarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati o ovom slučaju.

U povodu današnjeg prosvjeda skupine hrvatskih branitelja u kampu Valovine u Puli zbog neriješenog pitanja njihovog stambenog zbrinjavanja, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati o ovom slučaju.

Ističemo kako je ovo Ministarstvo dosad ispunilo sve obveze u pogledu stambenog zbrinjavanja propisane Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji prema petorici hrvatskih branitelja kojima je utvrđen status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, a koji žive u kampu Valovine u Puli, te stoga kao neosnovane odbacujemo sve navode o daljnjoj nadležnosti u ovom slučaju uslijed nepostojanja daljnjih zakonskih osnova.

Napominjemo kako je na inicijativu ovog Ministarstva početkom mjeseca rujna ove godine u Puli održan sastanak između predstavnika Županije Istarske, Grada Pule, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane i hrvatskih branitelja nastanjenih u kampu Valovine u cilju iznalaženja rješenja problema njihovog trajnog zbrinjavanja. Na sastanku je zaključeno kako je obveza stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida u nadležnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a ostalih hrvatskih branitelja koji žive u kampu Valovine, a koji su djelatne vojne osobe ili su to bile, sukladno ugovornim obvezama u nadležnosti Ministarstva obrane. Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor također je početkom mjeseca studenoga uputila dopis Ministarstvu obrane kojim je upozorila na postojeći problem i zatražila žurnost u postupanju.

Na kraju, još jednom ističemo da je sve svoje Zakonom propisane obveze prema braniteljima u kampu Valovine, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ispunilo.



Pisane vijesti