Održana komemoracija za akademika V. Pavletića u Hrvatskom saboru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzana_komemoracija_za_akademika_v_pavletica_u_hrvatskom_saboru.jpg
ZAGREB, 24. rujna 2007. (Hina) - U Hrvatskom saboru danas je održana komemoracija za nedavno preminuloga akademika i bivšeg predsjednika Sabora Vlatka Pavletića, na kojoj su predsjednici Sabora i Vlade, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, istaknuli Pavletićeve zasluge za hrvatsku kulturu i demokraciju.

Predsjednik Sabora Šeks, naglasio je da je Pavletić ostavio dubok trag u modernoj hrvatskoj povijesti, da je kao književnik, akademik i političar zaslužan za hrvatsku kulturu, slobodu i demokraciju. Ljudsku slobodu, pravo i demokraciju Pavletić je branio u turbulentnim vremenima komunizma, kada je pisao i govorio ono što nije bilo dopušteno, zbog čega je bio i zatvaran.

"Bio je proganjan kao hrvatski nacionalist, a bio je hrvatski domoljub", rekao je Šeks, istaknuvši Pavletićeve zasluge za donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, što ga je, kazao je, potvrdilo kao jednoga od prvaka borbe za hrvatski jezik. Kao ministar kulture i prosvjete te kao predsjednik Sabora i saborski zastupnik Pavletić se zalagao za dosljedno provođenje zakona, za pluralizam i parlamentarnu demokraciju rekao je Šeks.

Naglasio je da je Pavletić, dva mjeseca privremeno obnašajući dužnost predsjednika države, početkom 2000. osigurao miran prijenos vlasti, i tako dao velik doprinos parlamentarizmu, demokraciji, toleranciji. "Hvala ti u ime Sabora, za snažan doprinos izgradnji Hrvatske, kao uljudne, civilizirane, demokratske, kulturne zemlje", rekao je Šeks.

Premijer Sanader je za Pavletića kazao, da je bio moralna vertikala i stup hrvatskoga društva, "istinsko tkivo nacionalnog identiteta i povijesne zbiljnosti", te da ga kao takvog velikana Hrvatska treba poštivati i ne dopustiti zaborav. "Poštujmo čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnoj, političkoj i društvenoj povijesti", poručio je, istaknuvši, da je svoj život umjetnika i borbu za ljepotu i dobrotu prenosio i u politički život. I Sanader je naglasio Pavletićev nemjerljiv doprinos mirnom prijenosu vlasti, kada je u vrijeme "općega komešanja svojom stabilnošću mirnoćom i odmjerenošću potvrdio našu zrelost da zajednički očuvamo i razvijamo demokraciju."

Na komemoraciji u Saboru uz Pavletićevu obitelj okupili su se dosadašnji predsjednici Sabora, saborski zastupnici, predstavnici Ureda predsjednika Republike, vjerski velikodostojnici, predstavnici Diplomatskog zbora.



Pisane vijesti