Plenković čestitao Dan HV-a: Ulagati u obranu nije tabu, već obveza moderne države u postojećim globalnim okolnostima

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/28 svibnja/FxNKKJnXwAEbdfJ.jpg

Obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja HV-a započelo je jutros polaganjem vijenaca na zagrebačkom Mirogoj i krematoriju. Predsjednik Vlade Plenković i ministri obrane, branitelja i unutarnjih poslova odali su počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu te kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Obilježavanje je nastavljeno u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir” svečanom akademijom u okviru koje su najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade.

Predsjednik Vlade Plenković u obraćanju na svečanoj akademiji čestitao je uime Vlade svim pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga, braniteljima i njihovim obiteljima Dan Hrvatske vojske i Dan kopnene vojske.
 
"Posebno mi je i zadovoljstvo danas biti s vama na ovoj svečanosti kojom slavimo trideset i drugu obljetnicu ustrojavanja hrvatskih Oružanih snaga, čina koji je promijenio tijek hrvatske povijesti i otvorio put samostalnosti i suverenitetu naše domovine", rekao je.
 
Osvrnuo se potom na žrtve podnesene u Domovinskom ratu, na rat u Ukrajini te ulaganja u vojsku i sudjelovanje HV-a u misijama, poručivši kako je "ulaganje u HV-u sadašnjost, kako bismo i u budućnosti osigurali sigurnost i neovisnost hrvatskog naroda".
 
Naglasio je i da je Vlada uložila velike napore da vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima, da osnaži hrvatske vojnike, poboljša njihov status i materijalni položaj što to čini i s hrvatskim policajcima.
 
"Od početka naših Vlada stavili smo u fokus hrvatskog vojnika, njegova materijalna prava, poboljšanje uvjeta života i rada, povećali smo plaću, ispravili određene nepravde i vratili prava koja su ranije bila ukidana", rekao je.
 
U sedam godina mandata udvostručen obrambeni proračun
 
Plenković je podsjetio da se snažna gospodarska aktivnost reflektira i na ulaganja u Hrvatsku vojsku te je nakon godina stagnacije, od 2016. do danas obrambeni proračun udvostručen, s pola na više od milijardu eura.
 
"Ta sredstva daju šansu da uložimo u opremu, oružje, modernizaciju i sve ono što su bili ciljevi NATO saveza u Walesu 2014. godine".
 
Podsjetio je da će u ovo doba sljedeće godine u Hrvatskoj već biti dio eskadrile višenamjenskih borbenih aviona Rafale.
 
"Strateški iskorak koji radimo potpuno mijenja sigurnosnu situaciju u ovom dijelu Europe. Kada tome pridodamo i Bradleye, Patrie, Black Howk i izrazito konkretnu i operativnu suradnju koju imamo s SAD-om i drugim partnerima, onda vidimo koliko je ulaganje u Hrvatsku vojsku naša sadašnjost da bi u budućnosti osigurali sigurnost i neovisnost hrvatskom narodu, kao što je to Hrvatska vojska činila zadnjih 30 godina. Ulagati u obranu nije tabu. Ono je obaveza i dio onog što vlada svaka moderne države u ovakvim globalnim okolnostima treba raditi", naglasio je Plenković
 
Naveo je da će se Hrvatska vojska u budućnosti suočavati s brojnim izazovima, globalnim krizama i promjenama koje će utjecati na sve.
 
Izazovi ruske agresije, posljedica pandemije, ali brzih i ekstremnih klimatskih promjena
 
Govoreći o trenutnim izazovima istaknuo je rusku agresija na Ukrajinu, posljedice pandemije, ali i utjecaj brzih i ekstremnih klimatskih promjena koje dovode do velikih vremenskih nepogoda.
 
"Zadnjih smo godina bili suočeni i s poplavama, požarima, sušama u kojima je Hrvatska vojska kao sastavnica sustava Domovinske sigurnosti davala ogromni doprinos i pomagala civilnom stanovništvu i jedinicama lokalne samouprave".
 
Upozorio je da će posljedice klimatskih promjena u narednim desetljećima utjecati i na dostupnost prirodnih resursa, masovne migracije te sukobe koje će pred sve stavljati nove izazove.
 
Veselim se suradnji u godinama koje su pred nama
 
"Ponosan na ovo što radite, čestitajući od srca dobitnicima svih nagrada želim poslati snažnu i kredibilnu poruku Vlade da su nam Hrvatska vojska, oružane snage i sigurnost itekako važni i da se to vidi u svemu što smo zajednički poduzeli svih ovih godina iza nas. Veselim se suradnji u godinama koje su pred nama, uvijek s mišlju i ponosom na hrvatske branitelje i slobodu ostvarenu u Domovinskom ratu", zaključio je Plenković.
 
Vlada je pronašla način da se povećaju plaće onih s nižim primanjima
 
Plenković je u razgovoru s novinarima o aktualnim temama nakon svečane akademije kazao da je realno da oporba kritizira što Vlada radi, pa tako i poreznu reformu, no poručio da je Vlada pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.
 
"Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj", rekao je.
 
Država će, pojasnio je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.
 
"Što se tiče jedinica lokalne samouprave - ako je ijedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između nje i jedinica lokalne samouprave, to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije", ustvrdio je.
 
Ponovio je kako su prihodi lokane samouprave u mandatu njegove Vlade narasli za milijardu eura a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021/2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.
 
Ne stoji opaska da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne. Brzo ju se razoruža kad se pogledaju brojevi
 
Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0,4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.
 
"Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi", ocijenio je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je kako je Vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire.
 
Upitan za slučaj uhićenja osoba koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije, dodavši da su prijetnje sigurnosti stalne i ne treba ih podcjenjivati, a na njima rade policija i službe.
 
"Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje", rekao je Plenković, podsjetivši na teroristički napad na Banske dvore vatrenim oružjem.
 
Prijetnje nas ne plaše, radimo normalno, ali ih valja osvijestiti bez podcjenjivanja
 
"U takvim okolnostima podcjenjivati prijetnje djeluje neozbiljno i smiješno. Mi ne pretjerujemo u vezi njih, ne smetaju nam u dnevnom radu, ne plaše nas, dapače, radimo posao normalno ali važno je da osvijestimo da i to postoji", rekao je.
 
Čestitavši svim pripadnicima Hrvatske vojske koji su dobili priznanja i nagrade za svoj rad i trud. Kazao je da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u Hrvatsku vojsku, kao i u materijalna prava hrvatskih časnica i časnika.
 
Dodao da ova Vlada vodi računa o Hrvatskoj vojsci, razumije njezine potrebe i planira proračun.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti