Plenković: Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/06 lipnja/VRH_9365-01.jpeg

"Čitanje je jedna od najljepših interakcija između roditelja i djece drago mi je da je ovakav program dio naše strategije za poticanje čitanja", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na predstavljanju nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje", vrijednog oko 265.000 eura godišnje.

Radi se o aspektu terapeutskog učinka te može pomoći najmanjima koji imaju poteškoća u izražavanju, rekao je premijer te izrazio nadu da će program biti populariziran.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da je sve počelo 2017. kad je usvojena strategija poticanja čitanja i u kojoj je program "Rođeni za čitanje" bio postavljen kao jedan od programa koje žele pokrenuti.

Prema službenim statističkim podatcima u Hrvatskoj se u prosjeku rodi 36.000 djece godišnje, a Ministarstvo kulture i medija tiskat će, kaže, i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, koje su autorski rad naših autora pisaca i ilustratora.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti zaustavljanje i preokretanje negativnih trendova smanjenog interesa za čitanje", poručila je Obuljen Koržinek, dodavši da su uložili i u 12 novih bibliobusa koji bi trebali pridonijeti popularizaciji čitanja kod najmlađe publike.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu.

Program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva, uz podršku Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Pedijatri će poklanjati slikovnice u 249 ustanova

U sklopu nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi "Rođeni za čitanje", vrijednog oko 265.000 eura godišnje, pedijatri u 249 ustanova prilikom redovitog pregleda poklanjat će slikovnice sukladno dobi djeteta, istaknuto je na predstavljanju.

Program će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama.

Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje/skrbnike uputiti da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o djetetovim osnovnim potrebama te da se razvojem predčitalačkih vještina u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi čitalačkoj pismenosti.

Pedijatri će prilikom redovitog pregleda pokloniti slikovnicu sukladno dobi djeteta, odnosno četiri različite slikovnice u periodu od šest mjeseci do polaska u školu, kazala je idejna začetnica programa u Hrvatskoj, pedijatrica Marija Radonić.

Navela je da je 2014. napravljeno istraživanje koje je pokazalo da u hrvatskim obiteljima što su djeca mlađa rituali čitanja manje zastupljeni, uglavnom ispod deset posto. 

"To nas je uvjerilo da s ovim programom moramo ići dalje, na nacionalnu razinu", kazala je Radonić, dodavši da čitanje povećava razinu čitalačke pismenosti, utječe na razvoj jezika, razvija želju za čitanjem, ojačava vezu roditelja i djece i utječe na kompletan razvoj djeteta.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković