Potpisano 29 ugovora vrijednih 9,4 milijuna kuna za razvoj tovnog gospodarstva

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je nazočila potpisivanju i uručivanju 29 novih ugovora, vrijednih 9,4 milijuna kuna, korisnicima s područja pet slavonskih županija, za ulaganja u tovno gospodarstvo.

Samo za Brodsko-posavsku županiju, koju je Vučković danas posjetila, ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 805 milijuna kuna, isplaćeno je 545 milijuna kuna te je ugovoreno 495 investicijskih projekata.

Jedan od takvih projekata je i izgradnja dječjeg vrtića u Sibinju, koji je ministrica danas otvorila, a čime će se osigurati predškolski odgoj za čak 54 djece i otvoriti 10 novih radnih mjesta. Europskim novcem financirana je izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dvjestotinjak dječjih vrtića i jednog dječjeg igrališta u ruralnim područjima ulaganjem u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

 "U Brodsko-posavskoj županiji ukupno je 12 ovakvih projekata za koje smo ugovorili potporu u vrijednosti 57,6 milijuna kuna. Nama u Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja, koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije", izjavila je Vučković. 

Podrška drvnoj industriji

Ministrica je svečano otvorila i Kongres pilanara koji se po 11. put održava u Slavonskom Brodu. Riječ je o tradicionalnom skupu u resoru šumarstva koji je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, stavova i mišljenja.

"Bilo mi je važno poslati poruku da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada nastavljaju poticati drvnu industriju i da smo svjesni izvanrednih okolnosti u kojima se našla uslijed širenja epidemije Covida-19, zato su donesene i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima iz područja ovih djelatnosti.
Podršku razvoju i dalje će pružati Ministarstvo poljoprivrede kroz zasad predložene mjere pomoći kao što su intervencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. do 2027. u vrijednosti 320 milijuna kuna, programi u okviru Mehanizma za otpornost i oporavak u vrijednosti 75 milijuna eura te bespovratna sredstava u novom proračunskom razdoblju 2021. – 2023.", istaknula je ministrica prilikom otvorenja. 

Posjet Brodsko-posavskoj županiji ministrica Vučković je zaključila obilaskom obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Stjepan Vučković iz Prnjavora, koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom s fokusom na tovno govedarstvo i preradu mlijeka. Pomoću pet bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja ovaj OPG je nabavio potrebnu mehanizacije i opremu za tovno govedarstvo, proširio osnovno stado  te osigurao usjeve, životinje i biljke.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti