Potpredsjednica Vlade Kosor otvorila sportske susrete invalida

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i pokroviteljica susreta « Bljesak 2008. » Jadranka Kosor otvorila je danas međunarodni turnir košarkaša invalida i međunarodni turnir u sjedećoj odbojci u Slavonskom Brodu.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor pozvala je sve da se još jednom zaustavimo i pomislimo na 42 branitelja koja su izgubila život u vojnoredarstvenoj akciji Bljesak i na 162 branitelja koji su bili ranjeni. U svemu što činimo ovih dana moramo ih se sjećati kazala je potpredsjednica i dodala da ih nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti.

Na današnji dan stupa na snagu Konvencija UN-a za osobe s invaliditetom koju je Hrvatska kao treća zemlja potpisala, a kao četvrta zemlja u svijetu ratificirala istaknula je potpredsjednica Kosor i dodala da je riječ o najvažnijem dokumentu o ljudskim pravima u 21 stoljeću. Stupanjem na snagu Konvencije okrenut će se novi list u životima osoba s invaliditetom kojih trenutno ima oko 650 milijuna u cijelom svijetu i od danas ništa neće biti kao prije. Potpredsjednica Kosor je pojasnila da Konvencija stvara okvir za uključivanje osoba s invaliditetom u politički, kulturni i svaki drugi život.

Također zahvalila je svim sudionicima turnira što na ovaj način pokazuju kako se savladavaju prepreke i predrasude.

Turniri se održavaju povodom 13. obljetnice vojnoredarstvene akcije «Bljesak» i Dana Brodsko - posavske županije s ciljem promocije športa osoba s invaliditetom.



Pisane vijesti