Potpredsjednica Vlade Kosor uručila hrvatskim braniteljima ugovore o samozapošljavnju

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predala je danas simbolično 50 Ugovora za samozapošljavanje hrvatskih branitelja Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Ovom simboličnom predajom Ugovora počinje novi ciklus zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja istaknula je potpredsjednica Vlade Kosor. U kolovozu 2007. Vlada je donijela Program za stručno osposobljavanje i zapošljavanje hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Upravo na ovaj način želimo mijenjati sliku kojom su neki htjeli prikazati branitelje, naglasila je potpredsjednica Vlade i dokazala da hrvatski branitelji pokazuju upravo suprotno da žele raditi i dokazati svojim obiteljima kao i cijeloj zajednici da branitelji i 2008. jednako žele doprinositi Hrvatskoj kao i u Domovinskom ratu.

Za provedbu mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja u razdoblju od 2004. do kraja 2007. godine utrošeno je oko 130 milijuna kuna naglasila je potpredsjednica.
Sredstva za financiranje Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja za razdoblje od 2008. do 2011. godine osiguravaju se u Državom proračunu, a za 2008. godinu osiguran je iznos od 40 milijuna kuna.
Kroz Mjeru samozapošljavanja u navedenom je razdoblju potpomognuto samozapošljavanje ukupno 3403 hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.


Potpredsjednica Kosor kao jednu od najvažnijih mjera spomenula je osnivanje zadruga. Prije četiri godine nije bilo ni jedne zadruge, a danas ih imamo 227, kazala je. Novost je da se od ove godine daju dodatni poticaji za one zadruge koje već dobro rade i žele proširiti svoju djelatnost.

Zahvalila je hrvatskim braniteljima na svemu učinjenom u obrani Hrvatske, kao i na činjenici da je Hrvatska dobila pozivnicu za NATO, pred ulaskom smo u Europsku uniju, a svega toga bez hrvatskih branitelja ne bi bilo, dodala je.

Također poručila je da su vrata Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti otvorena svim braniteljima i njihovim obiteljima.



Pisane vijesti