Potpredsjednica Vlade na otvorenju Doma za stare i nemoćne u Puli

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanaderprvu obnovljenu zgradu Doma za stare i nemoćne «Kuća skrbi Sv. Polikarpa» u Puli. Pod patronatom Porečke i pulske biskupiju novouređenim prostorijama bit će smještene 64 starije osoba u konačnici obnove Doma oko 250 starijih osoba.

Otvarajući obnovljenu zgradu Doma potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu Porečke i pulske biskupije i svim djelatnicima Doma na skrbi za stare i nemoćne osobe, a posebice u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica tijekom Domovinskog rata. Izrazila je zadovoljstvo što je i Vlada Republike Hrvatske prepoznala potrebe ovakve skrbi, te dodijelila kompleks bivše vojarne Porečkoj i pulskoj biskupiji.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako hrvatska Vlada posebnu pozornost posvećuje skrbi za stare i nemoćne osobe, s obzirom na činjenicu da je po popisu stanovništva 2001. godine udjel osoba starijih od 65 godina života bio je 15,63%. Napomenula je pritom kako je upravo razumijevajući potrebu dodatne skrbi o starijim osobama i pružanja konkretne pomoći u obavljanju njihovih svakodnevnih životnih aktivnosti u mandatu ove Vlade, putem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, započeta provedba projekata i programa „Dnevnog boravka za starije osobe” i „Pomoći u kući starijim osobama”.

U tom smislu rekla je kako je dosad otvoreno 16 „Dnevnih boravaka za starije osobe”, a zajedno s programima „Pomoći u kući starijim osobama“ obuhvaćeno je oko 8.000 osoba starije životne dobi. Važnim je istaknula i činjenicu da je na provedbi ovih programa zaposleno 535 osoba, posebice iz skupine teško zapošljivih osoba - žena niže stručne spreme i srednje životne dobi.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se i na području Istarske županije provodi program „Dnevnog boravka i pomoći u kući za starije osobe” na području grada Buzeta. Pozvala je pritom sve društvene institucije na aktivnu skrb o starijim osobama, a kao jedan od primjera ustanova koje istinski skrbe o njima istaknula je Dom za stare i nemoćne osobe „Kuća skrbi Sv. Polikarpa”.
Potpredsjednica Kosor posjetila je potom Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater”, te u kompleksu Doma otkrila skulpturu „Priklon”.




Pisane vijesti