Predsjednica Vlade: Hrvatska dočekala dugoočekivani završetak pregovora

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_hrvatska_docekala_dugoocekivani_zavrsetak_pregovora.jpg

ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatska je dugo očekivala završetak pristupnih pregovora i za nj se trudila, rekla je predsjednica vlade Jadranka Kosor u četvrtak navečer na svečanom prijemu kojim je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj obilježio skori završetak mađarskoga predsjedanja Europskom unijom.

U Bruxellesu su u četvrtak navečer zatvorena posljednja četiri poglavlja i službeno su završeni pristupni pregovori Hrvatske s EU-om.

"Ovaj smo trenutak sanjali, željeli i za njega radili. Dobila sam obavijest da su svi poslovi obavljeni i sva poglavlja zatvorena točno u 18:20 (...) To je točka na i,", rekla je Kosor i čestitala "svima koji su pridonijeli da Hrvatska dođe do ovoga povijesnog trenutka".

Kosor je rekla kako je Hrvatska zatvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja "zatvorila najteže stranice povijesti" i sad otvara "novu knjigu". "Sad će sve biti drukčije", rekla je i izrazila uvjerenje da će odsad "biti i puno lakše" jer će Hrvatska za "sve ono što bude uložila uvijek dobivati tri kune više iz europskih fondova, ako to budemo znali. Proračun za prvu godinu, za šest mjeseci iznosi 800 milijuna eura, dakako, ako budemo znali, ako budemo mogli, a vjerujem da hoćemo, što samo govori da moramo i dalje jako, jako puno raditi", rekla je predsjednica hrvatske vlade.

Proteklih šest mjeseci bavili smo se važnim ciljevima, rekao je mađarski veleposlanik Gabor Ivan, "ali najdraži, najbliži našem srcu, posebno ovdje u Zagrebu bio je završetak hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je i dodao kako je uvjeren da će članstvo u EU-u donijeti znatne koristi Hrvatskoj. Po njegovu mišljenju, proširenje EU-a ne smije stati.

"Proširenje se treba nastaviti, uvjeravam vas da će mađarska vlada učiniti sve kako bi uvjerila zemlje regije da im je budućost u Europskoj uniji", rekao je. "Radit ćemo na tome s istim zalaganjem kao što smo za Hrvatsku".

Kosor je posebno zahvalila mađarskoj vladi i njezinu predsjedniku Viktoru Orbanu za potporu Hrvatskoj. U mogućnost da Hrvatska uspije završiti pregovore do kraja lipnja "Viktor Orban vjerovao je čvrsto, predano, uporno, s prijateljstvom i, rekla bih, ljubavlju, i iznimno pozitivnom energijom", rekla je.

Usporedila je završetak pregovora sa završetkom maratona. "Posljednji metri, kad je iznimno teško trčati i kad je iznimno važno da znate da ima onih koji vam u najtežim metrima (...) plješću i iskreno navijaju za vas, iz sveg srca (...) onda je lakše trčati i svladati prepreke", rekla je Kosor.

Hrvatski završetak pregovora "važna je i poruka susjedima: reforme se isplate", rekla je Kosor i najavila da će Hrvatska upotrijebiti svoje iskustvo da i tim zemljama pomogne u približavanju EU-u.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitao je svima koji su sudjelovali u "tom teškom poslu", vladi, pregovaračima, Saboru koji je donosio brojne zakone kao i Nacionalnome odboru.

Pregovori su bili teški rekao je Bebić i našalio se kako se koji put "ni komarac nije mogao provući, a da nije uočen, a njegov let razriješen", rekao je i ispričao kako su se u Saboru "znali i našaliti na vlastiti račun" i reći kako će "Hrvatska potvrditi mnoge Murphyjeve zakone: što se ima dogoditi loše, dogodit će se za naših pregovora", rekao je.

Hrvatska se u vezi s ulaskom u Europsku uniju nije dijelila, ni stranački, ni regionalno ni geografski, rekao je predsjednik Ivo Josipović. "Cilj Europske unije shvatili smo kao nacionalni i generacijski ", rekao je Josipović i usporedio hrvatski rast s odrastanjem djeteta. "Gledali smo kako naša Hrvatska raste i postaje sve bolja i bolja".

"Imamo još dosta toga učiniti", rekao je, "ne samo da bismo bili ukorak s Europom nego i da bismo Hrvatsku učinili pravom, zrelom uspješnom državom".

Josipović je na prijam mađarskoga veleposlanika došao iz Crne gore gdje je bio na summitu šefova država ili vlada zemalja članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) i ondje je o hrvatskom završetku pregovora razgovarao s dužnosnicima zemalja jugoistočne Europe.

"Moram reći da sam se ondje susreo s našim prijateljima iz regije. Moram reći da su oni reagirali vrlo pozitivno, s puno nade da će upravo Hrvatska biti jedna dodana vrijednost u Europskoj uniji koja će njima pomoći da što prije ispune uvjete i da cijela ova naša regija bude regija mira i stabilnosti", rekao je.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska "ima snage" i bit će "uspješna europska zemlja". "Za desetak godina kad se budemo sjećali ovoga dana, (...) s ponosom ćemo reći da je Hrvatska učinila jako puno, nakon ulaska u Europsku uniju učinila je još napora, i postala je prava europska uspješna država".



Pisane vijesti