Predsjednica Vlade otvorila konferenciju „Zadnje odluke prije ulaska u EU“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_konferenciju_zadnje_odluke_prije_ulaska_u_eu.jpg

ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Nikada nije trenutak za odgađanje važnih odluka, a pogotovo ne sada, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor ustvrdivši kako je Vlada spremna donositi odluke ali "Vlada nije otok i ne može sama".

Vlada će učiniti sve da pregovori s EU završe do kraja lipnja, a potom će zajedno sa svim ostalim relevantnim institucijama u društvu - od Predsjednika Republike do političkih stranaka, lobirati za što bržu ratifikaciju sporazuma o pristupanju Hrvatske u europskim parlamentima, kako bi što prije dosegli prvu godinu članstva u EU i financijski paket od 1,5 milijardi eura, najavila je Kosor na današnjoj konferenciji o novom modelu rasta hrvatskog gospodarstva.

Današnji skup doživljavam u kontekstu zajedničke kampanje prema građankama i građanima, kako bi im rekli koje su to prednosti ulaska u EU, kazala je Kosor dodavši kako Vlada ubrzano radi kako bi što prije zatvorila dva najteža poglavlja - 8 i 23.

Govoreći o poglavlju 8, koje se odnosi na tržišno natjecanje, premijerka je podsjetila da je Vlada uspjela izdvojiti brodogradilište Uljanik iz paketa brodogradilišta u poteškoćama, a uskoro očekuje i potvrdu Europske komisije da su planovi restrukturiranja za ostala brodogradilišta prihvatljivi, nakon čega će moći ugovarati nove brodove.

Prema dosadašnjem modelu ne bismo više mogli dalje, i to treba jasno i otvoreno reći, pogotovo onima koji rade u brodogradilištima, naglasila je Kosor.

Vlada nastavlja s provedbom programa gospodarskog oporavka i velikih investicijskih projekata, za koje zainteresiranih ima i više no što su se nadali s obzirom na krizu i loše ozračje u društvu.

Dolazi vrijeme da svi oni koji nešto znače u političkom i gospodarskom životu zemlje sjednu zajedno za stol i dogovore se o nekoliko ključnih stvari za budućnost Hrvatske, ocijenila je premijerka.

Izaslanik Predsjednika Republike Josip Paro upozorio je kako je uloga države u ekonomiji još uvijek prejaka i sputava poduzetništvo, a hrvatsko gospodarstvo je prezatvoreno da bi moglo konkurirati na svjetskom tržištu.

Pozdravio je obećanje predsjednice Vlade o "novoj odlučnosti" u provedbi gospodarskih mjera i borbi protiv korupcije, ponovivši kako je ovo trenutak kada se ne smiju odgađati odluke.

Skup je pozdravio i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren ocjenivši kako pregovori dobro napreduju, a brzina pristupanja ovisi ponajviše o sposobnosti Hrvatske da ispuni mjerila iz poglavlja 8 i 23.

Jedan od glavnih uvjeta, osim borbe protiv korupcije, jest prihvaćanje pravila EU na području brodogradnje, što znači ukidanje državnih subvencija. Brodogradilišta treba restrukturirati i stvoriti uvjete za fer natjecanje u brodogradnji prije nego Hrvatska uđe u EU, naglasio je Vandoren dodavši kako su mnoge članice prošle sličan put.

Ulaskom u EU Hrvatska će postati dijelom najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu, s više od pola milijarde stanovnika, odnosno konzumenata, i to je velika prilika a ne prijetnja za hrvatsku ekonomiju, ocijenio je šef Delegacije EU.



Pisane vijesti