Predsjednik države i predsjednik Vlade o Pocarovu pismu UN-u: Hrvatska samo traži pravdu

ZAGREB, 8. listopada 2007. (Hina) - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader rekli su danas danas da hrvatske vlasti ne vrše pritisak niti na Haški sud niti na Tužiteljstvo već samo traže da se postupak završi u skladu sa zakonom te da se zadovolji pravda.

"Očekujemo žalbu haškog Tužiteljstva i očekujemo da će žalbeno vijeće usvojiti sve ono što bude Tužiteljstvo tražilo", rekao je predsjednik Mesić nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana neovisnosti, zamoljen da komentira pismo UN-u predsjednika Haškog suda Fausta Pocara u kojem je optužio Hrvatsku da diplomatskim pritiskom zbog presude tzv. vukovarskoj trojici želi utjecati na neovisnost suda.

Premijer Sanader je, također nakon polaganja vijenaca na Mirogoju, novinarima rekao da "predsjednik Haškog suda ima svoje dužnosti kao što ih je i propisalo Vijeće sigurnosti rezolucijom kojom je formiran Haški sud". "I predsjednik hrvatske Vlade kao predsjednik Vlade zemlje koja je bila žrtva u agresiji i koja je bila jedan od začetnika ideje da se Haški sud osnuje ima jednako takvo pravo u ime svih žrtava koje su u Hrvatskoj ubijene tijekom agresije zahtijevati pravdu", rekao je Sanader.

I budite sigurni, rekao je Sanader, da ćemo i dalje nastaviti suradnju sa međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, ali upravo to nas i legitimira da i kritiziramo one odluke za koje smatramo da nisu dobre i da nisu pravedne, čak štoviše smatramo da su sramotne.

"Žrtve na Ovčari, uopće žrtve Vukovara traže pravdu, i ako bi ostala ovakva presuda onda pravda ne bi bila zadovoljena i smisao Haškog tribunala ne bi bio ostvaren", istaknuo je Sanader.

Zaključio je da predsjednik Haškog suda ima pravo na svoje mišljenje, da on to poštuje, ali isto tako i Hrvatska ima pravo tražiti da se žrtvama Vukovara i Ovčare kroz međunarodni Haški tribunal dade satisfakcija na način da se zločinci kazne pravedno. To je ono na ćemu ćemo inzistirati, rekao je.

"Hrvatska poštuje svoje međunarodne obveze, ali u jednu od međunarodnih obveza spada i to da kažemo istinu i da tražimo pravdu, kao što je obveza po hrvatskom ustavnom zakonu i po međunarodnim zakonima surađivati s Haagom. Budite sigurni da se neću umoriti tražeći pravdu za vukovarske žrtve i žrtve s Ovčare", poručio je Sanader.

Upitan vjeruje li da će Haški sud uvažiti to nastojanje hrvatske Vlade Sanader je odgovorio da on "očekuje i nada se u ime cijele hrvatske javnosti da će Tužiteljstvo uložiti žalbu u za to predviđenom roku - a to je, čini se, mjesec dana. Mislim da bi bilo dobro ne čekati zadnje dane i očekujemo da haško Tužiteljstvo uloži žalbu prije tog roka", rekao je. "Puno je važnije da nakon što se žalba uruči u novom procesu zločinci budu i primjereno kažnjeni. Ja mislim da je to ono što najmanje mogu očekivati vukovarske žrtve i što najmanje može očekivati Hrvatska", naglasio je hrvatski premijer Ivo Sanader.



Pisane vijesti