Predsjednik Vlade: Bush je bio jasan i vrlo sam zadovoljan

Premijer Ivo Sanader izrazio je veliko zadovoljstvo poticajem što ga je američki predsjednik George W. Bush dao nadama Hrvatske da 2008. pristupi NATO-u, u intervjuu agenciji Associated press objavljenom u srijedu.

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izrazio je veliko zadovoljstvo poticajem što ga je američki predsjednik George W. Bush dao nadama Hrvatske da 2008. pristupi NATO-u, u intervjuu agenciji Associated press objavljenom u srijedu.

Bush je bio "vrlo jasan i ja sam vrlo zadovoljan. Hrvatska je učinila goleme napore da reformira svoj obrambeni sektor i ti će se napori nastaviti", povjerio je Sander američkoj agenciji.

AP prenosi da je u utorak Bush najavio kako će na summitu NATO-a u studenome u Rigi preporučiti Hrvatsku za ulazak u savez u 2008., te da podupire i pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Sličnu potporu ulasku Hrvatske u NATO premijer Sanader dobio je i na sastanku s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, piše AP.

Sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim misijama održavanja mira također je bio predmet razgovora Sanadera i Rumsfelda, prenosi AP i dodaje da Sanader nije odgovorio na pitanje što će učiniti zatraži li Rumsfeld da Zagreb poveća broj svojih vojnika u Afganistanu

Sanader je komentirao i skeptičnost hrvatskih građana prema članstvu u NATO-u kazavši da će snažna američkom potpora promijeniti sadašnje brojke od 30 posto građana koji se protive članstvu i 30 posto onih koja ga podupiru.

"Kada dobijemo jasan vremenski okvir siguran sam da će mnogi građani poduprijeti NATO jer je to savez koji dijeli demokratske vrijednosti", rekao je Sanader.

Članstvo će pridonijeti i jačoj stabilnosti jugoistočne Europe, dodao je hrvatski premijer u intervjuu.

O hrvatskom putu prema članstvu u Europskoj uniji Sanader je američkoj agenciji povjerio "važno je da mi ispunimo naše zadaće, a to znači da nastavimo reforme" kako bi se Hrvatska prilagodila europskim standarima i bila spremna za članstvo 2008.

Dodao je da Hrvatska može napredovati radeći u ispunjenju uvjeta za učlanjenje u oba saveza.

Pozivajući se na pozitivne makroekonomske pokazatelje Sanader je ustvrdio da raste povjerenje u Hrvatsku kao pozitivnu zemlju za ulaganje.



Pisane vijesti