Predsjednik Vlade Češke Republike Topolanek na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_ceske_republike_topolanek_na_hrvatsko_ceskom_gospodarskom_forumu.jpg

ZAGREB, 8. rujna 2008. (Hina) - Početkom 90-ih godina 70 posto češkog izvoza bilo je usmjereno na istočni blok, a danas 85 posto izvoza odlazi u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu češki premijer Mirek Topolanek u govoru na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu.

Pozivajući hrvatske i češke gospodarstvenike da pojačaju razmjenu, koja raste, ali je daleko od potencijala dviju zemalja, Topolanek, koji je boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, podacima je oslikao uspješnost češkog tranzicijskog modela.

Početkom 90-ih godina 70 posto češkog izvoza bilo je usmjereno na istočni blok i tadašnji je izazov bio preusmjeriti ga na Zapad. Danas mogu ponosno reći da čak 85 posto češkog izvoza ide u EU, rekao je.

Gospodarski prioritet češkog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2009. godine bit će stvoriti unificirano, zajedničko tržište na kojem neće biti ograničenja ni diskvalificiranja, već borba za konkurentnost i smanjenje cijene rada te porezno rasterećenje tvrtki, rekao je Topolanek.

Kao predsjedavajuća EU Češka će se zalagati za veću demokraciju poslovanja, a protiv protekcionizma.

Zagovarat ćemo veću otvorenost prema trećima, rekao je Topolanek koji je Forum otvorio zajedno s hrvatskim domaćinom, premijerom Ivom Sanaderom.

Hrvatski premijer obećao je da će njegova vlada stvoriti povoljnu ulagačku klimu i pozvao češke gospodarstvenike da uzmu "Hrvatsku kao zemlju koja može omogućiti ulazak na tržište jugoistočne Europe", jer poznaje jezik i običaje zemalja regije.

Sanader je pozdravio činjenicu da će Hrvatska velik dio svojih pristupnih pregovora s EU-om završiti upravo u vrijeme češkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2009.

"Želimo da 2011. godina bude godina ulaska Hrvatske u EU", poručio je Topolanek.

Ukupna robna razmjena Češke i Hrvatske u 2007. godini iznosila je oko 700 milijuna američkih dolara, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević nada se brojci od oko milijardu USD u dvije do tri iduće godine.

Topolanek je zadovoljan rastom vanjskotrgovinskog prometa dviju zemalja, ali ne i hrvatskim deficitiom.

Hrvatski izvoz u Češku iznosio je 137.142 milijuna USD u 2007., nasuprot uvozu iz Češke od 558.348 milijuna USD.

Češki poslovni ljudi zainteresirani su za infrastrukturne projekte, u prometu, vodoprivredi i zaštiti okoliša, rekao je Toplanek i dodao da je po njegovu mišljenju danas najveći izazov EU pomanjkanje energetske sigurnosti.



Pisane vijesti