Predsjednik Vlade izrazio zadovoljstvo pozivnicom za NATO

ZAGREB, 4. travnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ponovno je danas izrazio zadovoljstvo što su Hrvatska i Albanija na jučerašnjem summitu NATO-a u Bukureštu dobile pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu, izrazivši nadu da će u taj "klub elitnih zemalja" uskoro biti pozvana i Makedonija.

"Nema mira i političke stabilnosti dok sve zemlje u regiji ne budu u okviru euroatlantskih integracija, ako to žele, na dobrobit svojih građana", istaknuo je Sanader na početku Vladine sjednice.

Izrazio je očekivanje da će Makedonija uskoro riješiti svoj prijepor s Grčkom te dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Premijer je istaknuo kako očekuje i da će pozivnica za NATO biti poticaj za Hrvatsku u njezinim naporima na provođenju reformi i ubrzanju pregovora za članstvo u EU, izvijestivši da mu je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso jučer u Bukureštu poručio: "Sada vas čekamo u EU".

"Očekujemo da će ova potvrda hrvatske zrelosti i demokracije biti poticaj svima nama koji radimo na reformama i pregovorima za ulazak u EU", kazao je Sanader.

"Ovo radimo na dobrobit hrvatskih građana, jer Hrvatska u tim asocijacijama ima puno više šansi za razvoj", rekao je.

Sanader je ponovio kako NATO za Hrvatsku nije samo vojni savez, nego asocijacija zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti, poput slobode, mira, demokracije, vladavine prava, slobodnog tržišnog gospodarstva

Ponovio je da je pozivnica za NATO veliki uspjeh Hrvatske, da je to kruna svega što je Hrvatska činila od samostalnosti, izrazivši zahvalnost svim građanima koji su stvarali samostalnu Hrvatsku i radili na njezinu afirmiranju u međunarodnoj zajednici.

Posebnu zahvalnost uputio je hrvatskim braniteljima te obiteljima čiji su članovi poginuli u Domovinskom ratu.



Pisane vijesti