Predsjednik Vlade Milanović nakon sastanka u IBM-u: Vlada je prepoznala važnost IT industrije

  • Slika /Vijesti/2014/Listopad/3 listopada/ZM-IBM.jpg

Predsjednik Vlade Milanović izrazio je zadovoljstvo radnim posjetom Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljanjem Hrvatske liderima IT industrije.
 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, i članovi izaslanstva, sastali su se danas u New Yorku s glavnim direktorom za javni sektor korporacije IBM Chuckom Proweom  i direktorom za javni sektor korporacije IBM za središnju i istočnu Europu Timothyjom Gunnellom.  Održan je i radni sastanak s potpredsjednikom korporacije IBM Dionom Rudnickijem. 

Po završetku sastanka, u razgovoru za središnji Dnevnik Hrvatske televizije, predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na svoj radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, koji je završio danas sastancima u tvrtki IBM.

Premijer Milanović ustvrdio je da je Vlada prepoznala važnost IT industrije. „Ovdje sam došao predstaviti Hrvatsku u razgovoru s liderima ove industrije, ljudima koji raspolažu nezamislivim iznosima novca kojeg ulažu tamo gdje imaju interesa ulagati“. Dodao je da je izaslanstvo Vlade uspjelo predstaviti Hrvatsku u dobroj mjeri, pokazati kompetentnost, otvorenost i dobar zakonodavni okvir, te ocijenio kako je jako zadovoljan posjetom Sjedinjenim Američkim Državama. Istaknuo je i kako je jedna od poruka ovog posjeta da „djecu trebamo više usmjeravati prema inženjerskim strukama“.

Premijer je naglasio da je s njim u izaslanstvu bilo nekoliko vlasnika i menadžera najvećih hrvatskih internetskih tvrtki, te da je posjet organiziran u suradnji s Američkom gospodarskom komorom. Što se tiče samog posjeta, predsjednik Vlade kazao je kako su mu prethodile dugotrajne, višemjesečne pripreme. „Mislim da smo to odradili korektno, prezentabilno, a prigovora uvijek može biti. Ja vjerujem da su dobronamjerni.“

O susretu s hrvatskim iseljenicima u Gig Harboru i Seattleu, premijer Milanović kazao je kako je njihov uspjeh u SAD-u fascinantan. „To vas čini ponosnim što ste Hrvat i što ste tog porijekla“, dodao je ističući kako mu je to bilo prekrasno iskustvo. „Sretan sam što kao predsjednik hrvatske Vlade mogu vidjeti takve stvari. Tu nema dnevne politike. Tu ne dolazimo ni po novac ni po glasove“.

Upitan za komentar o rebalansu proračuna, predsjednik Vlade kazao je da državna potrošnja koja je loše raspoređena nije posao koji se može promijeniti u godinu dana te da će to trajati malo duže. „Državna potrošnja, koja je loše raspoređena, je u ovoj krizi, u ovoj stagnaciji bila jedan od zamašnjaka. To je paradoksalno. Dakle, da se država još potpuno zakočila, da je smanjila proračun ispod 100 milijardi kuna, kao što predlažu neki genijalci koji su sada u koalicijama s HDZ-om, mi bismo se raspali. Ali, na ovakav način dalje više ne može. Mi moramo tražiti nove pravce. Nama izvoz raste. Što zbog mjera Vlade, što spontano, treba biti pošten, a informatička industrija, informatička tehnologija je nešto gdje Hrvatska može biti dobra“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.
 

Pisane vijesti | Trgovina i investicije | Zoran Milanović