Predsjednik Vlade očekuje od slovenske vlade da se distancira od Podobnikova zemljovida

Premijer se tijekom posjeta Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski odgovarajući na pitanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga kako komentira tu kartu na kojoj su ucrtana područja Hrvatske koje Slovenija smatra svojim teritorijem suglasio da je riječ o "lakrdiji od karte". "očekujemo od slovenske vlade da se distancira od tog zemljovida", rekao je Sanader.

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader nazvao je u utorak najnovije slovensko kartografsko presizanje u hrvatski teritorij "lakrdijom od karte" i rekao kako očekuje da se slovenska vlada distancira od tog zemljovida.

Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjan Podobnik je u ponedjeljak u Ljubljani predstavio "zemljovid slovensko-hrvatske granice" na kojem je, kako tvrdi, osam neriješenih graničnih točaka između dviju država. Ustvrdio je da je Slovenija u arbitrarnom određivanja granica u bivšoj Jugoslaviji izgubila dijelove teritorija u Istri, Žumberku i Međimurju te od Hrvatske zatražio da Sloveniji ustupi cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more, a u suprotnom prijeti referendumom protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Sanader se tijekom posjeta Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski odgovarajući na pitanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga kako komentira tu kartu na kojoj su ucrtana područja Hrvatske koje Slovenija smatra svojim teritorijem suglasio da je riječ o "lakrdiji od karte".

"Očekujemo od slovenske vlade da se distancira od tog zemljovida", rekao je Sanader.

On je kazao kako ta karta nema nikakve šanse ustvrdivši da je to nešto iz prošlosti, nešto što spada u 20. stoljeće. "Tu mislim na one koji su to radili u drugim prilikama i od strane drugih susjeda", dodao je.

Sanader je istaknuo da ulazak Hrvatske u Europsku uniju Slovenija ne može ugroziti te da joj ne bi bilo u interesu da eventualno iskoristi protiv Hrvatske mogućnost referenduma o novom članu EU-a koja postoji u slovenskom ustavu.

"Ja duboko vjerujem da će Slovenija procijeniti dali joj je to u interesu ili nije", rekao je on. Prije svega jednom takvom "solističkom politikom", ako bi se išlo u tom smjeru, treba dobro procijeniti kome bi to štetilo, "Hrvatskoj sigurno ne", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je rekao da slovenski premijer Janez Janša nikad nije dijelio takva stajališta i da je on jedan od onih koji je pokušao nači rješenje, a ako se bilateralno ne može postići da se ide na međunarodnu pravosudnu instituciju.

"Ja mislim da postoji dovoljno političke volje u Sloveniji da se zajednički odlučimo da konačno izađemo pred međunarodnu pravosudnu instituciju i na taj način doprinesemo rješenju ovog otvorenog pitanja", zaključio je.

Sanader je ponovio već više puta izrečenu tezu da su Slovenija i Hrvatska dvije prijateljske i susjedne zemlje ali da to prijateljstvo Hrvatska neće kupovati teritorijem.



Pisane vijesti