Predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković u Hrvatskom saboru predstavio državni proračun

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/15 ožujka/premijer u saboru.jpg

Ova Vlada ima četverogodišnji gospodarski plan, čiji je ovaj proračun samo prvi korak. Njime postižemo 3 važna cilja: prvi put nakon 8 godina smanjujemo deficit ispod 3 % BDP-a, drugo - stabiliziramo javni dug; i treće - ne ugrožavamo gospodarski rast.

Govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića prenosimo u cijelosti:

"Pred Vama je državni proračun za 2016. godinu, prvi u nizu strateških dokumenata ove Vlade. On je rezultat izuzetnih napora cijele Vlade, a posebno zahvaljujem ministru Mariću i čestitam svim ministrima što su uspješno iznijeli ovako složen zadatak u tako kratkome vremenu.
Proračun dolazi u trenutku  koji je izuzetno  težak za Republiku Hrvatsku. Nažalost, zbog nagomilanih problema, koje godinama nismo rješavali prošli tjedan nam je opet snižen kreditni rejting. To pokazuje da je 2016. godina za Republiku Hrvatsku prijelomna, i naša je obaveza prema budućim generacijama  tu posljednju priliku i iskoristiti. 

Ova Vlada ima četverogodišnji gospodarski plan, čiji je ovaj proračun samo prvi korak. Njime postižemo 3 važna cilja: prvi put nakon 8 godina smanjujemo deficit ispod 3 % BDP-a,  drugo - stabiliziramo javni dug; i treće - ne ugrožavamo gospodarski rast.
Ukupni prihodi državnog proračuna u 2016. godini projicirani su u iznosu od 114,9 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,7 posto. Oni su određeni ubrzanjem gospodarske aktivnosti, bez uvođenja novih poreza, te povećanjem prihoda iz fondova Europske unije.
 
Ukupni rashodi državnoga proračuna projicirani su u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što je za 3,8 milijardi kuna više nego li u 2015. godini. Međutim, ukupni rashodi koji se financiraju iz izvora koji utječu na manjak, na razini su izvršenja za 2015. godinu. Drugim riječima, zamrznuli smo državnu potrošnju.

Porast proizlazi isključivo iz rashoda povezanih s iskorištavanjem europskih fondova te rashoda financiranih vlastitim i namjenskim prihodima. Kako bismo to ostvarili, bile su potrebne uštede u iznosu od 2,5 milijardi kuna jer neki rashodi nužno rastu, poput mirovina, naknada za minuli rad, doprinosa EU proračunu, kamatnih rashoda i slično. Međutim, Vlada neće stati na ovih 2,5 milijardi kuna ušteda u 2016. godini. To je samo dobar start i znak da ćemo i dalje nastaviti tražiti dodatan prostor za racionalizaciju u svim ministarstvima.

Ipak, drugi i puno važniji korak osim samoga proračuna, jest paket dugo odgađanih strukturnih reformi koji predstavlja stvarni dugoročni ekonomski zaokret. On se sastoji od niza kratkoročnih i dugoročnih mjera koje će ubrzati gospodarski rast i povećati standard građana.
Prioriteti reformskog paketa su prvenstveno u područjima kao što su upravljanje javnim financijama, zdravstvena skrb, tržište rada, javna uprava, unaprjeđenje investicijske klime i smanjenje opterećenosti poduzeća kao i povećanje apsorpcije EU sredstava te će s detaljnim planom Vlada ubrzo upoznati javnost.

Ovdje bih posebno istakao one mjere koje se direktno odnose na proračunske teme. Tako su važne mjere u upravljanju javnim financijama, gdje ćemo osnažiti Zakon o fiskalnoj odgovornosti i uskladiti ga s pravilima EU. Svi oni koji upravljaju državom morat će biti fiskalno odgovorniji. 
Također, Vlada sa mnom na čelu  je odlučna da građanima i dalje osigurava kvalitetnu i svima dostupnu zdravstvenu skrb, ali to ne može biti izgovor za toleriranje financijski problema  koje postoje u sustavu, i koje već godinama predstavljaju ogroman teret za proračun. Posljednja u nizu sanacija zdravstvenog sustava teška više milijardi kuna jasno pokazuje da se ta praksa mora zaustaviti. 

Jednako tako, egzistencija naših umirovljenika za ovu Vladu nije samo fraza, u ovome smo proračunu pronašli dodatna sredstva za mirovine i mogu poručiti i da će nužne promjene u mirovinskom sustavu ići u smjeru da omoguće i ne destimuliraju one koji žele raditi. 
Međutim, koliko god Vlada pokušavala riješiti proračunske probleme, u tome nikada neće uspjeti, ako svi zajedno ne promijenimo stav prema onima koji proračun pune – poduzetnicima i radnicima. Moramo postati njihov partner i neumorno otklanjati sve prepreke koje stoje na putu njihovoj ideji, inicijativi i inovativnosti.

Saborska većina koja podržava rad ove reformske vlade, dobila je generacijski mandat da provede promjene u ovome društvu. Promjene kojima smo se predugo opirali i koje smo predugo odgađali, zbog čega su danas uzdrmani sami temelji našega društva.
 
Vlada ima jasnu ideju što i kako napraviti, i mi ćemo biti ti koji ćemo predvoditi ove promjene, davati viziju, smjer i tempo. Međutim, mi to ne možemo provesti sami. I stoga pozivam sve  koalicijske partnere, ali i sve druge članove ovog visokog doma, društvene partnere u socijalnom dijalogu, i građane Hrvatske da preuzmu svoj dio odgovornosti, da nam daju podršku i da nam pomognu da promijenimo Hrvatsku.
 
Predlažem stoga, poštovane zastupnice i zastupnici, da prihvatite prvi korak u tom procesu, a to je Proračun Vlade Republike Hrvatske za 2016. godinu".

Pisane vijesti