Predsjednik Vlade s predsjednikom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Robinsonom i glavnim tužiteljem Brammertzom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_medunarodnog_suda_za_bivsu_jugoslaviju_robinsonom_i_glavnim_tuziteljem_brammertzom.jpg

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader je u odvojenim sastancima razgovarao s predsjednikom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Patrickom Robinsonom te tužiteljem MKSJ Sergeom Brammertzom.

Na sastancima koji su se održali u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima razgovaralo se o izviješćima koji će predsjednik i tužitelj podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, te o nastavku suradnje RH sa Sudom. Tom prilikom je predsjednik Vlade istaknuo kako Hrvatska u potpunosti primjenjuje svoj Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Podsjetio je da je Hrvatska bila jedna od prvih zagovornika stvaranja MKSJ kako bi se kaznili počinitelji ratnih zločina.

Također je naglasio da RH podržava završetak rada Suda i odgovarajuće prijedloge predsjednika MKSJ Patricka Robinsona. U sklopu toga, predsjednik Vlade je istaknuo nužnost privođenja pravdi Gorana Hadžića i Ratka Mladića, optuženih za ratne zločine. Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje što nije nikada izrečena presuda Slobodanu Miloševiću, jer bi ona ukazala na politički i povijesni okvir u kojemu su počinjeni najstrašniji zločini u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U kontekstu izlazne strategije MKSJ, razgovaralo se i o čuvanju arhivske građe nakon završetka rada Suda. Predsjednik Vlade je u tom smislu predložio da se arhiva sačuva u jednoj od susjednih zemalja državama iz nadležnosti MKSJ.



Pisane vijesti