Predsjednik Vlade u četvrtak i petak u Slovačkoj na summitu SEI-ja

Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u četvrtak i petak na sastanku predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative u slovačkome gradu Pieštanyma.

ZAGREB, 22. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u četvrtak i petak na sastanku predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative u slovačkome gradu Pieštanyma.

Sastanak premijera u Pieštanyma bit će glavni godišnji politički događaj Srednjoeuropske inicijative (SEI) za slovačkoga predsjedanja, a održat će se neposredno nakon gospodarskog foruma na kojem će 23. i 24. studenoga u Bratislavi sudjelovati ministri gospodarstva zemalja SEI-ja.

Srednjoeuropska inicijativa najstarija je i najveća incijativa za regionalnu suradnju nastala u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkoga sustava. Utemeljile su je Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja SFR Jugoslavija 1989.

Republika Hrvatska od 1992. je članica Srednjoeuropske inicijative, regionalnog foruma koji okuplja 17 država članica i čije su aktivnosti usmjerene na tri prioritetna područja - suradnju između država članica, sudjelovanje država SEI-ja u procesu europskog integriranja, te potporu gospodarskoj tranziciji.

Na sastanku političkih direktora SEI-ja krajem listopada u Rimu dogovoreno je da će se na sastanku predsjednika vlada razgovarati o stanju u regiji, novostima u procesu europskih integracija i ulozi SEI-ja.

Premijeri će u Pieštanyma pred sobom imati nacrt završnoga dokumenta, godišnji izvještaj glavnoga direktora SEI-ja i izvještaj o napretku i primjeni SEI-jeva Akcijskoga plana za 2004.-2006.



Pisane vijesti