Predsjednik Vlade: Upravno vijeće HINE izabrano prema proceduri

Novo Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije izabrano je potpuno u skladu s propisanom procedurom, a u Hrvatskoj nema uplitanja politike u uređivačku politiku bilo kojeg medija, izjavio je u utorak u Londonu hrvatski premijer Ivo Sanader.

LONDON, 18. srpnja 2006. (Hina) - Novo Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije izabrano je potpuno u skladu s propisanom procedurom, a u Hrvatskoj nema uplitanja politike u uređivačku politiku bilo kojeg medija, izjavio je u utorak u Londonu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader u Londonu boravi u dvodnevnom službenom posjetu, a u izjavi za hrvatske novinare nakon prijepodnevnog dijela programa odgovorio je i na pitanje o izboru novog Upravnog vijeća Hine koje je u javnosti izazvalo veliku pozornost.

Sanader je ustvrdio da izbor novog vijeća Hine nije dobar razlog za otvaranje rasprave o slobodi medija u Hrvatskoj.

"Taj je razlog zapravo potpuno promašen jer je Sabor izbor Upravnog vijeća Hine obavio potpuno u skladu s traženom procedurom", rekao je Sanader.

Premijer je podsjetio kako je dosadašnji sastav Vijeća do kraja odradio mandat napomenuvši da to Vlada, da je imala namjeru na bilo koji način utjecati na rad Vijeća, ne bi dopustila.

"Zato odbacujem svaku raspravu o tome da je na bilo koji način izvršen bilo kakav pritisak na Upravno vijeće Hine" rekao je Sanader, ustvrdivši kako u Hrvatskoj nema nikakvog uplitanja politike u uređivačku politiku bilo kojeg medija i da bi on osobno to zabranio, "kad bi to bilo kome palo napamet".

"To je neupitno. Nitko ne može govoriti da ima upletanja, ako to ne dokaže", rekao je Sanader podsjetivši kako je on, za razliku od, kako je rekao, "nekih drugih" u formativnim godinama živio u Europi i zna što znači sloboda medija.

Upravnom vijeću Hine je istekao mandat pa je po proceduri raspisan natječaj na kojem su izabrani kandidati koji su se javili na njega, jer se, naglasio je premijer, "ne može izabrati one koji se nisu javili".

Premijer je izjavio kako ne smatra dobrim da se radi problem iz ove situacije jer je "procedura poštovana u punom smislu riječi".

"Na tome ću inzistirati jer demokracije nema bez procedure" naglasio je premijer Sanader.

Na pitanje da li smatra da je sastav novog Upravnog vijeća Hine dovoljno stručan, Sanader je odgovorio kako uopće ne poznaje izabrane ljude, osim Bože Skoke koji je poznat i široj javnosti.

"Nisam poznavao ni ljude iz dosadašnjeg sastava Upravnog vijeća Hine i ne poznajem ni ove. I bolje da ih ne poznajem da Vlada, a ni stranka nemaju ništa s time. Smatram da je to najveći dokaz pune neovisnosti rada Upravnog vijeća Hine", kazao je Sanader.



Pisane vijesti