Predsjednik Vlade uvjeren da Hrvatska s pregovorima s EU može početi čim prije

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Dubrovniku ponovio svoje uvjerenje da Hrvatska s pregovorima s EU može početi čim prije jer je ispunila sve nužne kriterije uključujući i kriterij suradnje s Haškim sudom.

DUBROVNIK, 2. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Dubrovniku ponovio svoje uvjerenje da Hrvatska s pregovorima s EU može početi čim prije jer je ispunila sve nužne kriterije uključujući i kriterij suradnje s Haškim sudom.

"Uvjeren sam da sa pregovorima s EU možemo početi čim prije, jer je Hrvatska ispunila sve kriterije uključujući i kriterij suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu", kazao je premijer Sanader na izvanrednom sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija.

Govoreći o slučaju odbjeglog generala Gotovine i susretu s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, predviđenom za kasnije poslijepodne u Zagrebu, premijer je kazao kako se, prema svim informacijama kojima hrvatska Vlada raspolaže, general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

"Mi želimo riješiti ovo otvoreno pitanje, i ne postoji nikakav razlog da se i u ovom posebnom otvorenom slučaju Hrvatska ne ponaša drugačije nego se ponašala protekle godine kada je 10 optuženika otišlo u Haag", naglasio je dr. Ivo Sanader dodajući kako vjeruje da će sastanak s Carlom del Ponte omogućiti da se riješe sve nedoumice oko ovog slučaja.

Obraćajući se okupljenima, hrvatski premijer je istaknuo kako je ovaj sastanak priznanje HDZ-u i hrvatskoj Vladi na naporima uloženim u ostvarenje zajedničke europske budućnosti.

"To određuje našu čvrstu opredijeljenost u našim naporima za gradnju Europe, jer ukoliko želimo mir i prosperitet za naše građane, nema alternative Europskoj uniji", zaključio je dr. Ivo Sanader.

Predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija Isidor Gottard kazao je kako će Europska pučka stranka poduprijeti približavanje Republike Hrvatske Europskoj uniji te kako vjeruje da će VE 16. i 17. lipnja pokrenuti postupak koji je zastao 17. ožujka. On se založio za što kvalitetniju prekograničnu suradnju između zemalja Europe, jer, kazao je, stvaranje euro regija predstavlja stvarnost koja može obogatiti život građana.

Sudionicima se obratio i ministar kulture Božo Biškupić koji je govorio o kulturnoj suradnji između zemalja, naglasivši kako je učinkovita kulturna suradnja znatno doprinijela izgradnji regionalne suradnje između zemalja.

U radu ovoga skupa uz predstavnike Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija sudjeluju i predstavnici lokalne samouprave i zastupnici Hrvatskog sabora Frano Matušić i Furio Radin.



Pisane vijesti