Predsjednik Vlade: Zakon o strateškim investicijskim projektima je dobar

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_zakon_o_strateskim_investicijskim_projektima_je_dobar.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, povodom početka javne rasprave, osvrnuo se na Zakon o strateškim investicijskim projektima. Pojasnio je kako se njime na razuman način želi postići ono za što se svi u Hrvatskoj zalažu, a to su investicije, radna mjesta i više novca za sve nas. „Zakon koji predlažemo je na tragu i tračnicama hrvatskog Ustava“, istaknuo je. „O zakonu moramo razgovarati na temelju argumenata jer na galamu ne mogu, ne mogu biti glasniji od kritičara, ali argumentima mogu dokazati da je zakon koji ubrzava investicije dobar i koristan za Hrvatsku“, kazao je. „Ako se dokaže da može biti drugačije, možemo potpuno odustati ili nakon kratke primjene povući, ali odustati od borbe za gospodarski napredak i jednostavnije poslovanje u Hrvatskoj neću“, dodao je. Naglasio je da zakon koji ulazi u postupak jasno propisuje procedure i definira što su hrvatski interesi te jasno uklanja barijere. „Ne dolazi u obzir da stavljamo u prodaju i promet stvari koje su zaštićene i koje nećemo privatizirati, ali tamo gdje donesemo odluku da hoćemo, to će biti predmet javne rasprave“, pojasnio je. Izrazio je uvjerenje kako se radi o dobrom zakonu. „Znam koja je bila logika tog zakona te što stoji iza njega i ja sam već sada spreman braniti svaki članak tog zakona“, rekao je. Ustvrdio je da je optuživanje Vlade da želi rasprodati Hrvatsku obična galama. „Dajte jedan argument zašto bismo rasprodavali hrvatske vode, šume i prirodna bogatstva. Nemamo ni jednog razloga za to“, zaključio je predsjednik Vlade.

Obrazlažući Konačni prijedlog zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović osvrnuo se na kritike kako u Hrvatskoj ne postoji gotovo nikakva konkretna veza između sustava obrazovanja, gospodarstva i tržišta rada. „Upravo je to i cilj Hrvatskog kvalifikacijskog okvira koji postaje ključni reformski instrument obrazovnoj politici koju vodi Vlada“, naglasio je ministar. „Prvi put razvoju i reformi obrazovnog sustava pristupamo sagledavajući sve obrazovne razine u cjelini oslanjajući se na strateške prioritete hrvatske Vlade i Europske unije, ali i na partnerski odnos između različitih ministarstva. Na ovaj način stvaramo pretpostavke da jasno odredimo koja zanimanja, znanja i kompetencije su potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj“, kazao je. Naglasio je kako je Hrvatski kvalifikacijski okvir bitan uvjet za uređivanje sustava cjeloloživotnog učenja koji čini okosnicu društva znanja i socijalne uključivosti.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je „Poduzetnički impuls“ - Program poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu. Najavio je da projekt kreće kroz desetak dana pojasnivši da će se potpore i olakšice odobravati cijelu godinu. Također, najavio je i povećanje potpore. “Očekujem da će u prosjeku biti preko 100.000 kuna“, kazao je. „Predviđena sredstva iz proračuna za program poticanja poduzetništva i obrta dvostruko su veća nego što su bila prošle godine“, pojasnio je ministar dodavši da očekuje još kvalitetnije rezultate. „Od svih ovih potpora vrlo egzaktno ćemo vidjeti njihove učinke i na koji način će se vratiti u državni proračun“, rekao je ministar. „Možda je prvi put da je ova godina donijela veće potpore malim i srednjim poduzetnicima kroz određena ministarstva nego što su potpore za brodogradnju, ali to tako mora biti“, dodao je zaključivši da samo konkurentno poduzetništvo može pridonijeti uspjehu našeg gospodarstva.



Pisane vijesti