Premijer Milanović: Hrvatska će do 1. srpnja 2013. godine biti potpuno spremna za ulazak u EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_hrvatska_ce_do_1_srpnja_2013_godine_biti_potpuno_spremna_za_ulazak_u_eu.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na određene polemike i interpretacije o tome koliko je Hrvatska spremna ili nije spremna postati članicom Europske unije. „Ja kažem skoro spremna, a do 1. srpnja iduće godine će biti potpuno spremna i to jasno proizlazi iz Izvješća o napretku Republike Hrvatske“, kazao je istaknuvši da će se osobno operativno zauzeti za ispunjenje svih onih preostalih uvjeta koji su jasno navedeni u Izvješću Europske unije.

„Što se tiče politike, ona je i u Europi nadmetanje, nadmudrivanje i pozicioniranje, uz to što je i ozbiljan posao. Toga će biti kao i prošli tjedan. Neke su izjave stranački ili blokovski obilježene, neke su rezultat malo slabijeg poznavanja materija, dok su neke potreba za osobno pozicioniranje na političkoj sceni“, ustvrdio je premijer Milanović dodavši kako su zadnjih dana došle različite izjave iz jedne države, pojasnivši da to ima više veze s tom državom nego što ima s Republikom Hrvatskom. „Potpuno smo prisebni i racionalni ljudi. Znamo što jesmo i što nismo učinili, a učinit ćemo sigurno sve i u rokovima“. Naglasio je pritom kako su obećanja i jamstva koja je Hrvatska dobila u pogledu ulaska u Europsku uniju potpuno jasna. „Ako odradimo svoj posao, a mi ga radimo ozbiljno, rezultata će biti“, kazao je. „Uvijek, kad smo bili u opoziciji, u kontaktima u inozemstvu isključivo smo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke konkurentne, nego se borili za hrvatski interes kad je u pitanju Europska unija“, kazao je, naglasivši da Vlada ozbiljno radi svoj posao u ovom teškom vremenu. Pozvao je sve kojima je hrvatski interes na prvom mjestu, a to je ulazak u Europsku uniju, da se tako i ponašaju. „Ako neće, ne moraju, ali bar neka ne rade štetu“, zaključio je predsjednik Vlade.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Prijedlog zakona o lokalnim izborima. „Idemo za rješenjem koje će biti u interesu dobrog djelovanja lokalne i regionalne samouprave. Ovo je jedan dobro artikuliran početak debate koju ćemo, vjerujem, završiti do Nove godine“, kazao je premijer Milanović.Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona, ministar uprave Arsen Bauk pojasnio je da načelnici i gradonačelnici više neće biti nesmjenjivi jer će jednom godišnje, kada budu predlagali proračun pred svojim vijećima ili gradskim skupštinama, to biti i dan kad će predstavničkom tijelu polagati račune za svoj rad. Ako proračun ne prođe, raspustit će se gradske skupštine, tj. vijeća te će se raspisati izbori, ali i za gradonačelnike. Svu upravljačku vlast u komunalnim poduzećima i gradskim trgovačkim društvima te javnim ustanovama imat će, nakon idućih lokalnih izbora, izabrani gradonačelnici. „Ovo će politički život Hrvatske rasteretiti raznih kriza i krizica kojima smo svjedočili posljednjih godina“, kazao je ministar.

Obrazlažući Prijedlog zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je da će se njime osigurati bolja povezanost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. „Hrvatski kvalifikacijski okvir je ključni reformski instrument u obrazovnoj politici Vlade koji treba omogućiti vertikalnu i horizontalnu prohodnost kvalifikacija, koje će odgovarati kompetencijama potrebnim na tržištu rada i biti razumljive svim poslodavcima u Hrvatskoj i Europi“, dodao je. Naglasio je da on stvara i pretpostavke da se odredi koja su zanimanja, znanja i kompetencije potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj, jer je samo integriranim politikama obrazovanja, zapošljavanja i regionalnog razvoja moguće razviti konkurentno gospodarstvo.

Raspravljalo se i o Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. godinu. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je nedostatak kapaciteta kao veliki problem hrvatskih zatvora. „Imamo velik broj tužbi zatvorenika pa je i to velik problem jer po Europskoj konvenciji imaju pravo na četiri kvadrata. Prema novom kaznenom zakonu veće su kazne i duže će se ostajati u zatvoru“, dodao je ministar.

Između ostalog, prihvaćen je i Zaključak u vezi s Informacijom o promjenama u procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s uredbama Europske unije u svjetlu budućeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.



Pisane vijesti