Premijer Snader s predstavnicima vatrogastva o financiranju

Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je danas predstavnike vatrogasaca u povodu jučerašnjeg Dana vatrogasaca te ovogodišnje proslave 130. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, a u razgovoru je istaknut problem financiranja vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj.

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je danas predstavnike vatrogasaca u povodu jučerašnjeg Dana vatrogasaca te ovogodišnje proslave 130. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, a u razgovoru je istaknut problem financiranja vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj.

Predstavnici vatrogasaca s premijerom su razgovarali i o pripremama za predstojeću protupožarnu sezonu. Do kraja godine vatrogasnim postrojbama bit će podijeljeno 107 vatrogasnih vozila (u programu je 210 vozila).

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec novinarima je nakon razgovora izjavio da se profesionalne vatrogasne postrojbe, koje su većinom smještene u većim gradovima, financiraju iz decentraliziranih sredstava, odnosno iz državnih sredstava, dok se dobrovoljne vatrogasne postrojbe financiraju iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Zbog toga postoji trend da se sve više dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi želi profesionalizirati i tako riješiti pitanje financiranja.

Hrvatska zbog toga ima već 60 profesionalnih postrojbi, što je, rekao je Polančec, previše za potrebe i proračunske mogućnosti, dok susjedna Austrija ima samo sedam profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, a sve ostalo pokrivaju dobrovoljni vatrogasci.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić rekao je kako žele da se sredstva za zaštitu od požara, po uzoru na neke države zapadne Europe, decentraliziraju prema lokalnoj samoupravi i da organiziranje vatrogastva bude u nadležnosti gradonačelnika. Lokalna će samouprava, kada dobije sredstva, vidjeti što joj je jeftinije i efikasnije - profesionalne ili dobrovoljne vatrogasne postrojbe ili kombinirano, rekao je Mlinarić.

Mlinarić je rekao da zbog tog problema jedan grad ima javnu vatrogasnu postrojbu i kompletno mu je financirano vatrogastvo, a drugi grad iste veličine ne dobiva ništa jer ima dobrovoljno vatrogasno društvo, koje jednako dobro štiti od požara.

Rekao je da ukupno imamo 100.000 vatrogasaca - oko 60.000 je operativnih, dvije i pol tisuće profesionalnih zaposlenih na puno radno vrijeme i oko 14.000 članova vatrogasne mladeži.

Hrvatski vatrogasci spremni su za predstojeću protupožarnu sezonu, rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač. Sve vatrogasne snage bit će spremne za puni angažman na svojim pozicijama do 15. lipnja, a imat će na raspolaganju četiri kanadera, šest helikoptera, četiri namjenski organizirane skupine Oružanih snaga kopnene vojske, određene skupine mornarice za prevoženje morem.

Ove godine nove interventne postrojbe bit će na Dugom otoku, Visu i Lastovu. Oprema i vozila već se premještaju na otoke kako bi bili spremni za moguće požare, istaknuo je Poldrugač.



Pisane vijesti