Projekti Europskog istraživačkog vijeća pomiču granice znanja i istraživanja

  • Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/16 ožujka/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas predsjednika Europskog istraživačkog vijeća (ERC) Jean-Pierrea Bourguignona. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Razgovarali su o povećanju broja projekata koje u Hrvatskoj financira Europsko istraživačko vijeće, s ciljem zaustavljanja jednosmjernog odlaska izvrsnih istraživača iz zemlje te privlačenja stranih istraživača u Hrvatsku.
 
Predsjednik Vlade Plenković kazao je kako bi povećanje broja znanstvenika koji bi svoje projekte provodili u Hrvatskoj utjecalo na veću vidljivost hrvatskih znanstvenih organizacija u Europskom istraživačkom prostoru, veću konkurentnost i veću apsorpciju sredstava iz EU proračuna za istraživanje i inovacije.
 
Također, dodao je, veći broj projekata, kao i inozemnih znanstvenika u Hrvatskoj, pridonio bi otvaranju novih radnih mjesta ne samo u području istraživanja i razvoja, već i u poslovnom sektoru, s obzirom da Vlada  radi na poticanju međusektorske mobilnosti.
 
Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je Europsko istraživačko vijeće najuspješnija agencija koja financira i podupire vrhunska istraživanja u svijetu, izrazivši zadovoljstvo što i Hrvatska sudjeluje sa svojim projektima. Dodala je da je dvije trećine projekata koje financira Europsko istraživačko vijeće namijenjeno mladim znanstvenicima do 40 godina. 
 
Ministrica Divjak kazala je da je posjet delegacije Europskog istraživačkog vijeća, na čelu s predsjednikom Bourguignonom bio prilika da se projekte ERC-a učini vidljivima, ali i da se dogovori suradnja koja će Hrvatskoj pomoći u nekoliko aspekata. U tom smislu navela je prije svega podizanje uspješnosti prijavitelja iz Hrvatske na ERC projekte, sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u različitim panelima koji ocjenjuju vrhunska istraživanja, kao mogućnost kreiranja sličnih procedura iz sheme ERC-a u Hrvatskoj.
 
Ministrica je ovom prigodom najavila da će voditelji projekata koji se financiraju iz ERC-a dobiti pravo za zapošljavanje na teret državnoga proračuna, što će pomoći istraživačkim, ali i administrativnim kapacitetima svih onih koji su bili uspješni u tim projektima.
 
Također, izvijestila je da će se pomoći i onima koji su bili ocjenjeni ocjenom A u projektima ERC-a, ali nisu dobili financiranje zbog velike konkurencije, da se ponovno kandidiraju i ostvare financiranje preko ERC sheme. 
 
Pojasnila je da je riječ o projektima koji pomiču granice znanja i istraživanja. "Za nas su oni važni jer sprječavaju "odljev mozgova" i temeljem takvih projekata možemo u Hrvatskoj otvoriti laboratorije, zapošljavati znanstvenike i ostvarivati jednake uvjete za istraživanje kakvi postoje u svijetu", zaključila je ministrica Divjak. 
 
Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća Jean-Pierre Bourguignon istaknuo je da je gotovo 70 posto projekata financiranih darovnicama ERC-a dovelo do velikog napretka u nekom znanstvenom području, od čega su korist imali svi građani Europske unije.
 
Stoga je izrazio nadu da će Europska unija u svom idućem proračunu povećati stavku koja se odnosi na istraživanje i inovacije, s obzirom da podizanje razine znanosti i inovacija značajno utječe na rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta.
 
Naglasivši potrebu ulaganja u izvrsnost i na nacionalnoj razini, poručio je da Hrvatska ima puno potencijala  i u tom smislu pohvalio ključne reforme koje su u tijeku.
 
„Njegujte, ulažite u svoje bistre mlade mozgove i mlade ljude koji su znatiželjni, dajte im slobodu za tu znatiželju i uspostavite sustav koji se temelji na postignućima i rezultatima“, poručio je Bourguignon.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Andrej Plenković