„Referendumska su pitanja promašena, čak neodgovorna“

Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/31 svibnja/41569197235_1d81fe75ac_o.jpg

Odgovarajući na novinarska pitanja o Agrokoru, demografiji i referendumskoj inicijativi, nakon svečane sjednice zagrebačke Gradske skupštine, predsjednik Vlade kazao je kako očekuje da svi dionici u Agrokorovom procesu nagodbe daju svoj doprinos. 

"Proteklih nekoliko dana postignut je veliki napredak, a jučerašnji i današnji događaji idu u tom smjeru. U tijeku su razgovori s hrvatskim kompanijama koje su bitne i velike. Očekujem da svi na kraju iz ovoga procesa iziđu, u mjeri u kojoj je to moguće, zadovoljni i da se nagodba postigne u roku", rekao je.
 
Zakonski prijedlozi za blokirane
 
Premijer je istaknuo veliki Vladin napor u pitanju demografske revitalizacije i podsjetio na zakonske prijedloge koji će pomoći blokiranim građanima. "Brojne mjere smo poduzeli, kontinuirano, od prvoga dana. To radimo i dalje. Kada je riječ o blokiranima, predstavili smo tri zakonska prijedloga. Završeno je savjetovanje, Ministarstva pravosuđa i financija objedinili su sugestije koje su u tom procesu pristigle", rekao je predsjednik Vlade i istaknuo da će sva tri zakonska prijedloga do kraja lipnja biti upućena u Hrvatski sabor.
 
Prošireni dječji doplatci
 
"Vidjet ćete da će od 1. srpnja dodatnih 150.000 djece biti obuhvaćeno dječjim doplatkom na puno bolji način nego do sada. Nastojimo mjere staviti u realni okvir financijskih mogućnosti. Vlada smo koja gospodari odgovorno. Prvi je put u 2017. Hrvatska više uprihodila nego što je potrošila. Na tom tragu želimo nastaviti s našom odgovornom fiskalnom politikom. Sve ono što se bude moglo preusmjeriti u različite mjere koje trebaju pridonijeti demografskoj obnovi Hrvatske, mi ćemo učiniti. Ministrica Murganić zajedno s drugim resorima na tome radi kontinuirano", rekao je predsjednik Vlade.
 
Pojasnio je važnost uključivanja i drugih resora, primjerice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, jer je bitno pomoći prijevozu učenika, u ruralnim sredinama osigurati lakši dolazak u središta gdje su škole. "Sve to utječe na demografsku politiku. Nije to samo gospodarski napredak", kazao je premijer i podsjetio da i najrazvijenije zemlje svijeta, s izrazito visokim BDP-om, imaju problem s demografijom.
 
Kampanja za demografsku revitalizaciju
 
"To mora biti jedna promjena mentaliteta, jedna želja, prije svega, u društvu, da se taj problem riješi", nastavio je premijer, dodavši da će Vlada stvoriti preduvjete da imamo više djece u Hrvatskoj, za što je potrebno promijeniti ozračje, no taj proces ne ide preko noći. Istaknuo je važnost medija u javnoj kampanji demografske revitalizacije, no na kraju to su stvari koje moraju imati širi poticaj i odgovorne odluke roditelja da imaju više djece.
 
"Mi smo relativno manja, srednja zemlja na razini Europske unije. Imamo nešto više od 4 milijuna stanovnika. Mislim da je nama, za opstanak našeg naroda, naših sugrađana, izrazito važno da poradimo na vlastitoj demografskoj revitalizaciji", odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje o tome bismo li taj problem mogli riješiti ulaskom migranata.
 
Podsjetio je, također, na pitanje radnih mjesta, kazavši da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje zabilježeno manje od 142.000 nezaposlenih, što je najmanje od 1990., a potražnja poslodavaca nikad nije bila veća. I to premda je u prošloj godino stvoreno 60 tisuća radnih mjesta, dok je u prethodnih pet godina izgubljeno 40 tisuća radnih mjesta.
 
"Imamo osjećaj u javnosti da postoji pesimizam oko nedostatka posla i radnih mjesta, a HZZ svakom nezaposlenoj osobi pristupa individualno i nudi joj radna mjesta. Moramo malo sve to skupa staviti u balans, ali u svakom slučaju, otvoreni smo, prvo ćemo raditi na sebi, a onda vidjeti koje su alternative", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Za zaštitu prava manjina zaslužan dr. Franjo Tuđman
 
Referendumska pitanja, za koje je građanska inicijativa „Narod odlučuje“ prikupljala potpise, ocijenio je kompletno promašenima i neodgovornima.
 
"Od samoga početka duboko sam uvjeren da svako diranje u prava manjina, s obzirom na stečena prava, nije u skladu s Ustavom. Ne vidim kako bi se uopće o tome moglo odlučivati referendumom. Mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. U odnosu na naše sugrađane pripadnicima nacionalnih manjina, smanjivati prava zastupnika na taj način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i kao predsjedniku Vlade, apsolutno neprihvatljivo. To javnost mora jasno znati", rekao je premijer, istaknuvši da to govori danas jer ranije nije htio utjecati na proces skupljanja potpisa.
 
"Podsjetit ću da su ta postignuća u zaštiti manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u vrijeme HDZ-ovih vlada. I ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade čvrsto stojim iza tih postignuća", istaknuo je premijer Plenković, kazavši da dovesti to u pitanje ne bi bilo dobro i predstavljalo bi jedan ogroman korak nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković