Sanader: Pitanje glasovanja Hrvata u BiH riješiti bilateralnim sporazumom

Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru kako će potaknuti inicijativu da se potpiše bilateralni sporazum s BiH o dvojnom državljanstvu kojim bi se, kaže, riješila otvorena pitanja o glasovanju tamošnjih Hrvata na izborima u Hrvatskoj.

ZAGREB,19. siječnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru kako će potaknuti inicijativu da se potpiše bilateralni sporazum s BiH o dvojnom državljanstvu kojim bi se, kaže, riješila otvorena pitanja o glasovanju tamošnjih Hrvata na izborima u Hrvatskoj.

"Mi ćemo (Vlada) i ja ću potaknuti inicijativu da se u razgovoru s vodstvom BiH ide na potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu gdje bi se moglo riješiti i ta pitanja", odgovorio je Sanader Alenki Kočiša Čičin Šain (HNS) u 'aktualnom prijepodnevu' na upit zašto su na nedavnim predsjedničkim izborima glasovali i oni koji ne žive i ne plaćaju porez u Hrvatskoj.

Iako ističe da Hrvati u BiH nisu dijaspora nego konstitutivni narod te države, Sanader upozorava da su sve osobe s hrvatskim državljanstvom jednake pred Ustavom.

"Onaj tko ima hrvatsko državljanstvo taj je prema hrvatskom Ustavu jednakopravan građanin Hrvatske, živio u centru Zagreba, u Ilici, živio na Sjevernom polu ili u Mostaru", rekao je Sanader.

Nedopustivim smatra da pitanje plaćanja poreza bude presudno o tome tko može glasovati na hrvatskim izborima.

"Od kada je to pitanje plaćanja poreza temelj i princip na temelju čega će se glasovati. Ako je netko državljanin jedne zemlje onda ima pravo pred Ustavom", naglasio je Sanader.

Izrazio je Vladinu spremnost da nakon travanjskih lokalnih izbora inicira osnivanje stalnog Državnog izbornog povjerenstva za sve izbore (predsjednički, parlamentarni, lokalni).

Sanader kaže da je Vlada svjesna te potrebe, ali, dodaje, nije bilo logično da se pred predsjedničke izbore mjenjaju izborna pravila.

Stoga je, kaže, zamolio predsjednika Vrhovnog suda Ivicu Crnića da, s obzirom na predsjedničke i blizinu lokalnih izbora, 'odradi' te izbore, jer je, tvrdi, DIP na čelu s Crnićem dobro obavio posao na dosadašnjim izborima.

"Međutim, postoji potreba jednog stalnog izbornog izbornog povjerenstva, profesionalnog, neovisnog o bilo kojim političkim strankama, i mi smo spremni apsolutno nakon lokalnih izbora pokrenuti tu inicijativu. Dakle, mislim da bi ovo Državno izborno povjerenstvo trebalo odraditi još lokalne izbore", rekao je Sanader.



Pisane vijesti