Stožer: Na vrhuncu smo epidemije, počela treća faza cijepljenja

Slika /Vijesti/2021/travanj/23 travanj/HN20210409985307.JPG

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je Hrvatska trenutno na vrhuncu trećeg vala epidemije pa se nada da će broj novozaraženih početi padati, no ne očekuje da će tako brzo pasti i broj hospitaliziranih osoba. 

"Trenutno smo na vrhuncu epidemije, na razini ravne crte, za nadati se je da će nam broj zaraženih početi padati. Kod nas se infekcija najčešće prenosi na obiteljskim druženjima, gdje se ljudi ne pridržavaju epidemioloških mjera", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Prema incidenciji od Hrvatske gori samo Švedska i Cipar

Prema 14-dnevnoj incidenciji, Hrvatska je na 25. mjestu u EU-u, više imaju samo Švedska i Cipar, dok smo po smrtnosti na 19 mjestu. Capak kaže kako u odnosu na prošli tjedan imamo 0,3 posto manje novooboljelih. 

Capak navodi kako je trenutno procijepljeno 17 posto stanovništva, odnosno 21 posto odraslog stanovništva. S obzirom na dolazak većih količina cjepiva, očekuje da do će kraja lipnja biti procijepljeno 55 posto stanovništva, a cijepljenje će se nastaviti i tijekom ljeta.

"Počeli smo treću fazu, cijepimo novinare, policiju, idući tjedan bit će cijepljenje vojske i drugih hitnih službi. Kad bude potrebe, sigurno se može organizirati i dodatne punktove za cijepljenje".

Podsjetio je kako je serološka studija HZJZ-a pokazala da je oko 25 posto stanovnika došlo u kontakt s virusom, što znači da su te osobe imune na virus i neće oboljeti. "Ako se tome pribroje i cijepljeni, tijekom ljeta imat ćemo 70-80 posto imunih", rekao je Capak.

Kaže kako će svi koji su prijavljeni za cijepljenje na njega biti pozvani, a oni koji su odbili AstraZenecu cijepit će se s Pfizerom.

Dosad je cijepljeno oko 50 posto starijih od 65 godina, no ne može se zaustaviti prelazak na treću fazu jer moramo potrošiti cjepivo, naglasio je.

HALMED je dosad zaprimio 2667 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Njih 1297 je na Pfizer, 202 na Modernino cjepivo, a 1166 na AstraZenecu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je bolnički sustav trenutno izložen velikom pritisku, zbog rasta novozaraženih u posljednja 2,5 tjedna, ali zasad uspijeva odgovoriti svim potrebama. 

Pola godine se ozbiljno radi na zdravstvenoj reformi

Ulazimo u fazu kada će u Hrvatsku dolaziti veće količine cjepiva, a liječnici obiteljske medicine trebaju nastaviti s prijavljivanjem svojih pacijenata na cijepljenje, rekao je.

Beroš je ustvrdio da se već pola godine najozbiljnije radi na zdravstvenoj reformi, koja će sustav učiniti financijski stabilnijim. "Reforma se usuglašava među resorima i javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima", najavio je. 

"Kao ministar sam prihvatio sve izazove koje nosi reforma zdravstva. Imam podršku premijera i svih članova Vlade, a od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani. Očekujem da u Saboru podrže predložene reformske mjere".

Svu svoju snagu i energiju želim uložiti u ovaj proces i sada je krajnje vrijeme da podvučemo crtu jer se to desetljećima nije događalo, kaže Beroš.

Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o četiri odluke - za Osječko-baranjsku i Požeško-slavonsku županiju uvedene su nove epidemiološke mjere, dok su za Zagrebačku županiju produžene važeće mjere do 9. svibnja. U dijelu Dubrovačko-neretvanske županije mjere se ublažuju. 

U Osječko-baranjskoj županiji uvedena je obveza nošenja maski na otvorenom, tamo gdje se očekuje veći broj ljudi, zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne osobe.

Dobre odluke o odgađanju pričesti i krizma

U Požeško slavonskoj županiji se obustavlja iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste privatnih okupljanja, a naglašava se obveza poslodavaca da provodi pojačanu kontrolu pridržavanja svih mjera. U jedinicama lokalne samouprave dane su preporuke za pojačani nadzor mjera, rekao je Božinović.

Pozvao je građane da izbjegavaju sve vrste masovnih druženja i slavlja jer su ona najveći rizik za širenje zaraze.

"U razdoblju pričesti i krizma poseban problem su privatna okupljanja nakon misa. Neki županijski stožeri i biskupije su išli na odgađanje i mislim da su to dobre odluke. Apeliram na građane da se pridržavaju mjera i želim podsjetiti da su sva okupljanja ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog", kazao je Božinović.

U Hrvatskoj 2529 novozaraženih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 46 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

To je manje novozaraženih u odnosu na jučerašnje brojke kada je u Hrvatskoj potvrđeno 2885 novih slučajeva, no i jučer i danas jednak je broj umrlih od posljedica covida - njih 46. 

U petak je u bolnicama 2227 pacijenata, od kojih je 221 na respiratoru.

Od početka epidemije do danas ukupno je zabilježeno 318.837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6784 preminulo. Ukupno se oporavilo 295.885 osoba, a od toga 2431 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 34.660 osoba, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 16.168.

Do danas su ukupno testirane 1.743.017 osobe, od toga 8783 u posljednja 24 sata.

Do jučer je u Hrvatskoj utrošeno 746.878 doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljene su 593.972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je  438.706 osoba, dok su drugom dozom cijepljene 152.906 osoba. Za 2360 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje, izvijestio je Nacionalni stožer. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti