Stožer: Od 4. listopada covid potvrde i testiranje u zdravstvu i socijali

Slika /Vijesti/2021/rujan/10 rujna/HN20210910187511.JPG

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas odluke kojima se od 4. listopada uvodi obveza covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se od 4. listopada testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb. 

I pacijenti koji nisu hitni trebat će dokazati covid status

Dokazi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju zaposlenici će morati pokazati ovlaštenoj osobi pri dolasku na posao, ističe se u odluci Stožera.

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu morat će imati i pacijenti koji kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja
koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici. 

Ipak, pacijenti koji ne budu imali dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, kada bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo  zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani.  

Izuzetak od obveze dokazivanja covid statusa imat će pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb radi sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti. 

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. 

Priznaje se status osoba koje su testirane antigenskim testom

Sadašnja covid potvrda neće biti jedini dokaz da je osoba preboljela covid-19, već će se taj status priznavati i osobama koje su ga preboljele, a bile su testirane antigenskim testom. Te će osobe, navodi se u odluci, morati od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražiti potvrdu o preboljenju.

Status da su preboljele zarazu moći će imati i osobe koje su proglašene “vjerojatnim” slučajem, odnosno koje nikada nisu testirane niti im je dijagnosticiran covid-19, ali su u obitelji imale osobe koje su imale potvrđenu zarazu, a s njima su bili u kontaktu, što će također morati dokazati potvrdom liječnika
primarne zdravstvene zaštite. 

Izvorne odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite nalaze se na poveznici.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti