Vlada donijela uredbu o prodaji stanova najmoprimcima na područjima od posebne državne skrbi

ZAGREB, 28. kolovoza 2008. (Hina) - Vlada je danas, na prvoj sjednici nakon godišnjeg odmora, donijela Uredbu kojom je gradovima i općinama na područjima od posebne državne skrbi omogućila da najmoprimcima prodaju stanove pod uvjetima pod kojima se prodaju stanovi u državnom vlasništvu.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da će ta Uredba jedinicama lokalne samouprave osigurati dodatni novac za izgradnju infrastrukture, vrtića i škola, a premijer Ivo Sanader podsjetio je da je tu odluku jučer podržalo Predsjedništvo HDZ-a, na sjednici u Belom Manastiru kojemu će se na taj način priliti dodatnih deset milijuna kuna.

Vlada je utvrdila i pet tzv. europskih zakona, među kojima su i tri zakonska akta kojima se uređuje financijsko tržište.

Prijedlogom novog Zakona o kreditnim institucijama Vlada naglasak stavlja na poglavlja upravljanja rizicima i supervizije. Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da će se detaljnijim propisivanjem unutarnjih kontrola s naglaskom na unutarnju reviziju onemogućiti ponavljanje bankarskih kriza kakve je Hrvatska doživjela u tri navrata.

Kroz zakon o konačnosti namire u platnim sustavima Vlada namjerava isključiti rizik u platnim sustavima kao posljedicu insolventnosti. "Ovime ćemo izbjeći da netko ujutro digne bon 2 i da ga da drugom da bi poslije podne digao svoj novac i vi se više nemate odakle naplatiti", rekao je Šuker.

Posebnim prijedlogom zakona opisuje se rad institucija za elektronički novac, koje će, uz banke, moći izdavati elektronički novac, ali ne i odobravati kredite. Temeljni kapital takvih institucija iznosit će najmanje osam milijuna kuna.

Po prijedlogu zakona o privatnim detektivima, svi obrtnici i trgovačka društva moći će se baviti tom djelatnošću koja je sada rezervirana za komanditna i javna trgovačka društva.

Izmjenama konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica pogođenim zemljama omogućit će se sudjelovanje u čitavom postupku procjene utjecaja na okoliš.

Omogućuje se i sudjelovanje zemalja koje nisu članice Konvencije, što je posebno pozdravila ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić, podsjećajući da Konvenciju nije ratificirala BiH.

Petoro hrvatskih olimpijaca koji su iz Pekinga donijeli medalje Vlada je nagradila novčanim nagradama ukupne vrijednosti od 1,4 milijuna kuna.

Premijer Ivo Sanader pred početak je sjednice još jednom je pozvao trgovce da neopravdano ne podižu marže i izrazio uvjerenost da je najteže razdoblje prošlo te da će inflacija do kraja godine pasti na 6 do 6,5 posto.



Pisane vijesti