Vlada i sindikati dogovorili povećanje plaća u zdravstvu

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/13 rujna/Potpisivanje.jpg

Nakon što su se u petak u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su danas u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Ugovor su parafirali ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvene skrbi Stjepan Topolnjak.

U mandatu ove Vlade ukupno povećanje osnovica plaća za 11,5 posto
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da se nastojalo pronaći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće. „U mandatu naše Vlade osnovice plaća i državnih i javnih službenika ukupno su povećane za 11,5 posto, a naš je stav da u kontekstu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće, nastojimo da se i plaće djelatnika koji rade u državnom i u javnom sektoru povećavaju, onoliko koliko je to moguće.“, kazao je.

Naglasio je da je današnji dogovor važan korak naprijed, korak povjerenja, poštovanja i u konačnici pokazuje brigu i želju Vlade da se svim zaposlenicima u sustavu zdravstva, bez obzira radi li se o medicinskim sestrama, liječnicima ili ostalom osoblju koje radi u zdravstvenim ustanovama, izađe u susret koliko može. „Ovo je Vlada, za razliku od ranijih, uspjela biti razuman, dobar gospodar sredstava hrvatskih građana, što znači da trošimo koliko zarađujemo, a ukoliko je moguće, trudimo se da nešto od sredstava i ostane“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da Vlada nastoji biti susretljiva prema svim zaposlenicima u državnom i javnom sektoru, ali da se pritom mora voditi računa o ukupnoj ekonomskoj situaciji. Na kraju je podsjetio na spremnost Vlade na dijalog sa socijalnim partnerima i pozvao na nastavak dijaloga.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu predsjednika Vlade dobili jamstvo da će ovoga puta dodatak GKU o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je na današnjem sastanku uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bila greška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. "Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano", kazao je.

Dodao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni s parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više.

Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi.

"Uistinu je bilo dugo i nerijetko mukotrpno pregovaranje, ali uvijek s maksimalnim uvažavanjem i korektnošću jedne i druge strane - predstavnika Vlade i sindikata. Kao što je gospodin Topolnjak lijepo rekao - nismo mogli više", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Istaknuo je da su Vlada, a osobito premijer, pokazali razumijevanje za djelatnike u zdravstvu, za ono što rade, imajući u vidu koliko im je teško i kolika je njihova odgovornost.

"Ali s druge strane u ovome trenutku nismo mogli više od ovoga što je sada potpisano s vjerom da će se s većom zaposlenošću i većim BDP-om moći i dalje povećavati plaće, a da će djelatnici u zdravstvu, kao i do sada, uvijek kvalitetno i požrtvovno raditi u korist hrvatskih pacijenata", zaključio je Kujundžić.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković