Vlada i sindikati Ine potpisali sporazum o prodaji 7 posto dionica radnicima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_sindikati_ine_potpisali_sporazum_o_prodaji_7_posto_dionica_radnicima.jpg

ZAGREB, 10. srpnja 2007. (Hina) - Vlada i sindikati Ine potpisali su sporazum o definiranju uvjeta pod kojima će do 7 posto dionica Ine biti prodano sadašnjim i bivšim Ininim zaposlenicima, izvijestio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon današnjeg sastanka s predstavnicima triju Ininih sindikata.

Sama prodaja, rekao je Polančec, dogodit će se najkasnije do konca rujna ove godine, a jedini model kupnje bit će jednokratna uplata.

Pravo na povoljniju kupnju imat će sadašnji i bivši zaposlenici Ine d.d. i povezanih društava u kojima Ina ima većinsko vlasništvo.

Teoretski, na popisu onih koji imaju pravo na kupnju pod povoljnijim uvjetima, je oko 49 tisuća sadašnjih i bivših zaposlenika. Popis mora utvrditi Ina d.d. i mora ga potvrditi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Referentna cijena utvrđena je u iznosu istom kao u inicijalnoj javnoj ponudi, odnosno 1.690 kuna. Na tu cijenu se računaju popusti.

Pritom svi sadašnji i bivši zaposlenici imaju pravo na kupnju osam dionica uz osnovni popust od pet posto u odnosu na cijenu od 1.690 kuna, s tim da će svi zaposlenici koji su u radnom odnosu u Ina Grupi proveli više od jedne godine imati pravo na kupnju dodatnih deset dionica, znači ukupno na 18 dionica. Njima uz osnovni popust od pet posto, pripada i dodatni popust od jedan posto u odnosu na prodajnu cijenu, po godini staža.

Ako nakon prvog upisnog kruga ostane još dionica, svi zaposlenici s više od jedne godine staža imaju pravo na kupnju jednakog broja dodatnih dionica po cijeni od 1.690 kuna po dionici, bez ikakvih popusta.

Da bi se izbjegle fluktuacije cijene dionica i poremećaji na tržištu kapitala, potpisnici sporazuma, rekao je Polančec, utvrdili su lock up periode u kojima se kupljene dionice neće moći prodavati.

Tako se predlaže da zaposleni koji su u radnom odnosu u Ina grupi proveli manje od godine dana kupljene dionice mogu prodati na tržištu kapitala nakon jedne godine. Oni koji imaju više od jedne, a manje od 10 godina staža, to mogu učiniti nakon deset mjeseci, zaposlenici s radnim stažem između deset i 20 godina nakon osam, a oni s više od 20 godina staža nakon šest mjeseci.

Ako bilo tko proda dionice prije, izgubit će pravo na sve popuste, rekao je Polančec.

Sporazum sa Vladom potpisali su predstavnici tri sindikata u Ini - Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Boris Majetić, Sindikata Ine i naftnog gospodarstva (SING) Božo Mikuš i Sindikata Inaš Maja Rilović.

Oni su izrazili zadovoljstvo potpisanim sporazumom, napominjući da su pregovori "bili tvrdi", no, da je na kraju postignut zadovoljavajući kompromis.

Prema sporazumu, kao referentna godina uzeta je 1963., pa će svi koji su od 31. prosinca te godine radili ili sada rade u Ini i njezinim pravnim prednicima, imati pravo na kupnju Ininih dionica po povoljnijim uvjetima.

To pravo neće imati oni zaposlenici koji su bili u radnom odnosu sa poduzećima ili trgovačkim društvima koja su se izdvojila iz Ina Grupe, zajedno s temeljnim kapitalom, a to su Dioki i Petrokemija.

Pravo neće imati ni oni koji su radili u poduzećima koja su samovoljno izdvojila imovinu Ine iz Ina Grupe i s kojima Ina vodi sporove, a to su Beopetrol i Krajinapetrol.

Danas potpisani sporazum podloga je za Vladinu odluku o modelu prodaje dionica Ine sadašnjim i bivšim zaposlenima, koja se, najavio je Polančec, može očekivati sljedeći tjedan.



Pisane vijesti