Vlada je prihvatila zahtjev branitelja i odgodila primjenu razdvajanja mirovina

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/17 prosinca/JKP_1585.jpg

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je zahtjev branitelja i odgodila razdvajanje braniteljskih mirovina do 30. lipnja 2015. godine. Ministar Mrsić ponovio je da se ništa neće mijenjati što se tiče izračuna i visine braniteljske mirovine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je danas, u izjavi za novinare Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. „Na temelju zaključaka koje smo donijeli na Odboru za ratne veterane u Saboru, kada smo rekli da ćemo odgoditi primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, koji se veže uz razdvajanje braniteljskih mirovina, do 30. 6. 2015., i taj zaključak s današnjom Uredbom ispunjavamo“, pojasnio je ministar Mrsić. Ponovio je i ovom prigodom da se, što se tiče izračuna i visine braniteljske mirovine, ništa ne mijenja, niti sada, niti nakon 30. lipnja. „S razdvajanjem mirovina pokazujemo još jednu stvar koju svi znamo, da branitelji imaju i radnog staža, da su radili prije nego što su odlazili u Domovinski rat, i mislim da je to u interesu branitelja“, rekao je ministar dodavši da se na ovaj način, što se tiče mirovinskog sustava, vrlo transparentno pokazuje način financiranja mirovina koje se po posebnim zakonima financiraju iz proračuna. „Ali, i u tim posebnim mirovinama ima i dio iz radnog staža, koji se treba financirati iz doprinosa, i to je cilj ovih razdvajanja mirovina“. Ministar je kazao kako je to u potpunosti ono što su tražili branitelji, da se za sve mirovine koje se isplaćuju braniteljima razdvajanje neće vršiti do 30. lipnja. „Također će se formirati i povjerenstvo koje će pratiti cijeli taj proces“, najavio je ministar.
 
„Jasno tvrdimo da nikakvih promjena niti u izračunu mirovina niti u samoj visini mirovina neće biti, nikome, dakle niti ovim drugim kategorijama kojima razdvajanje kreće s 1. siječnja“, naglasio je ministar Mrsić. Izrazio je nadu da će u periodu do 30. lipnja biti postignut konsenzus s braniteljima i da će se u taj proces ući bez ikakvih problema.
 
Što se tiče Jedinstvenog tijela vještačenja, ministar je pojasnio kako je ono zakonski utemeljeno i kreće s 1. siječnja 2015. „Po prvi puta ćemo u Hrvatskoj imati na jednom mjestu vještačenje za sve dijelove sustava. U tom Jedinstvenom tijelu će se odrediti stupanj tjelesnog oštećenja, a onda će se s tim jedinstvenim rješenjem odlaziti u pojedine dijelove sustava i tamo dobivati svoja prava. Prema tome, sva braniteljska prava ostaju ista, sve ostaje isto“, zaključio je ministar Mrsić.
 
 
 

Pisane vijesti