Vlada predložila strože mjere zaštite novčarskih institucija

Vlada je danas predložila strože mjere zaštite novčarskih institucija i obvezala banke, pošte, kladionice, poslovnice Fine ili Hrvatske lutrije koje imaju manje od pet zaposlenih da ugrade neprobojne pregrade između prostora za zaposlenike i za korisnike.

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Vlada je danas predložila strože mjere zaštite novčarskih institucija i obvezala banke, pošte, kladionice, poslovnice Fine ili Hrvatske lutrije koje imaju manje od pet zaposlenih da ugrade neprobojne pregrade između prostora za zaposlenike i za korisnike.

Imaju li više od pet zaposlenika te novčarske institucije moraju imati fizičku zaštitu.

Vlada je, naime, ponukana povećanjem broja razbojstava, naročito u bankama, od Sabora zatražila da hitno izmjeni Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima.

Broj razbojstava u bankama u prvih osam mjeseci ove godine povećan je za čak 310 posto - prošle ih je godine bilo 10, a ove godine 41, od kojih neka i sa smrtnim posljedicama i teškim ranjavanjima.

Kako bi se povećala sigurnost novčarskih institucija Vlada traži da se dojava i nadzor alarma spoji na centralni dojavni sustav zaštitarske tvrtke, a ne kao što često čine, na vanjsku sirenu ili telefon odgovorne osobe.

Traži da se oklopljenim vozilima prevoze iznosi veći od 800.000 kuna, a policijske službenike ovlašćuje ulaziti u prostore novčarskih institucija i provjeravati provode li se propisane mjere.

Inspektori će pak moći privremeno zabraniti rad novčarskih ustanova ako nisu ostvarile minimalne sigurnosne uvjete zaštite.

Vlada traži i oštrije kazne, primjerice da se tvrtke koje ne instaliraju protuprovalne sustave umjesto s dosadašnjih dvije do 30 tisuća kuna kazne s najmanje pet do 500 tisuća kuna.

Uz banke, štedionice, poslovnice Fine i Hrvatske lutrije, urede Hrvatske pošte, mjenjačnice, kladionice i štedno-kreditne zadruge pravila o zaštiti ubuduće će, predlaže Vlada, vrijediti i za casina.

Novčarske institucije morat će uvesti minimalne sigurnosne uvjete u roku šest mjeseci od stupanja zakona na snagu.



Pisane vijesti