Vlada proteklih godina usmjerena na poticanje mjera obiteljske politike

  • Slika /Vijesti/2023/Listopad/23 listopada/23_10_2023_40_godina_MPO (20).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj obljetnici 40 godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru, premijer se prisjetio značajnog rezultata hrvatske medicine od prije 40 godina kada je zahvaljujući hrvatskim stručnjacima u Petrovoj bolnici u Zagrebu rođeno prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom.
 
Negativni prirodni priraštaj temeljni problem hrvatskog društva
 
Istaknuo je da razvoj izvantjelesne oplodnje pridonosi rješavanju negativnog prirodnog priraštaja, kojeg je ocijenio temeljnim problemom hrvatskog društva i naroda. Podsjetivši da je u Hrvatskoj 1950. bilo 95 tisuća rođenih beba, Plenković je kazao da ćemo biti sretni ako ove godine bude 33 tisuće, što je skoro tri puta manje. Ponovio je da je veliki demografski deficit naša najveća opasnost.
 
Premijer je naglasio da je Vlada proteklih godina usmjerena na poticanje mjera obiteljske politike, ocijenivši da je to jedini način da se obitelj kao nukleus hrvatskog društva zadrži funkcionalnom i plodnom. Izdvojio je pritom povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, promjene u sklopu porezne reforme te novi Zakon o dječjem doplatku, koji je nedavno poslan u javno savjetovanje.
 
Veliki ugled hrvatske medicine u svijetu
 
Istaknuo je da hrvatska medicina ima veliki ugled u svijetu zahvaljujući našim znanstvenicima i profesorima, koji su uvaženi i priznati te ostvaruju sjajne rezultate. "Pozivam vas da svojim savjetom i radom pomognete Vladi u rješavanju ovog problema koji je ključ opstanka i uspjeha hrvatskoga društva", rekao je Plenković.
 
Od srca je čestitao profesoru Velimiru Šimuniću i njegovom timu, koji su prije 40 godina uvrstili Hrvatsku u krug svjetskih lidera kada je riječ o izvantjelesnoj oplodnji. "Vaši nasljednici su taj posao usavršili na način da imamo novih 40 tisuća ljudi, a većeg bogatstva od roditeljstva nema", poručio je.
 
Investicijski val u bolnice u Zagrebu

 
Premijer je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što proces obnove Medicinskog fakulteta ide dobro. Istaknuo je investicijski val u bolnice u Zagrebu, koji će, kazao je, povećati kvalitetu i dostupnost zdravstvene usluge, a liječnicima omogućiti bolje i kvalitetnije uvjete rada.   
 
Uz predsjednika Vlade na svečanosti je bio ministar zdravstva Vili Beroš.

Pisane vijesti