Vladinom uredbom državni službenici moći će raditi i od kuće

Državni službenici ubuduće bi mogli raditi i od kuće, a rade li u državnoj službi nepuno radno vrijeme, uz odobrenje čelnika državnog tijela, radni odnos s nepunim radnim vremenom mogli bi ostvariti i kod drugog poslodavca.

ZAGREB, 22. ožujka 2006. (Hina) - Državni službenici ubuduće bi mogli raditi i od kuće, a rade li u državnoj službi nepuno radno vrijeme, uz odobrenje čelnika državnog tijela, radni odnos s nepunim radnim vremenom mogli bi ostvariti i kod drugog poslodavca.

Predviđeno je to Uredbom o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu i radu s radnim vremenom koju je, kao i Uredbu o upućivanju državnog službenika na rad izvan državne službe danas usvojila hrvatska Vlada.

Omogućavanje "rada na daljinu" znači mogućnost rada izvan mjesta rada u tijelu državne uprave, pretežno kod kuće, uz primjenu informacijske tehnologije (računala, programa i računalnih podataka, telekomunikacijskog sklopa).

To će invalidima ili majkama s malom djecom omogućiti da rade od kuće, a bit će u radnom odnosu, objašnjava državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, napominjući da će se pritom propisati radno mjesto, mogućnosti povezivanja i sl.

Tom je uredbom omogućeno i da državni službenik koji radi na nepuno radno vrijeme, primjerice četiri sata može, uz suglasnost čelnika državne službe, sklopiti ugovor i s drugim poslodavcem kod kojega bi primjerice radio isto četiri sata.

Posebnom uredbom Vlada je propisala i mogućnost da se državni službenici upute na rad izvan državne službe, odnosno u upravna tijela lokalnih jedinica, u pravne osobe s javnim ovlastima i međunarodne organizacije, a radi obavljanja privremenih poslova koji zahtijevaju posebna znanja, vještine i stručno iskustvo.

Vlada je danas osnovala i posebno povjerenstvo, na čelu s potpredsjednicom Jadrankom Kosor koje će koordinirati raspodjelu 26,2 milijuna proračunskih kuna osiguranih za potpore i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekta Hrvata u BiH.

Na teret proračunske zalihe Vlada je odobrila da se 2,5 milijuna kuna odobri za opremanjeMuzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović.



Pisane vijesti