Vučković za N1: Svi koji se želi baviti svinjogojstvom imat će podršku države

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/17 prosinac/Vučković N1.png

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u N1 Dnevniku. Kazala je da je Europska komisija prepoznala naše mjere i pohvalila ih pa nam je prije isteka tri mjeseca dana druga regulativa za Osječko-baranjsku županiju. Najkasnije do sredine tjedna stupit će na snagu odluka koja dopušta promet svježim mesom i klanje na gospodarstvima za vlastite potrebe.

Kolinja i u svinjskom kugom poharanom dijelu Srijema i Slavonije ipak će biti, što predstavlja veliko olakšanje na svinjogojskim farmama.

“Očekujemo najkasnije do sredine tjedna. To je uobičajen razmak između izglasavanja i objave u službenom glasniku Europske unije. Tad ćemo objaviti novo rješenje o zonama. Najkasnije do sredine tjedna, možda i već u utorak”, rekla je ministrica pa objasnila zašto svinjokolja nije mogla ranije:

“Nismo to mogli ranije, ne možemo kršiti pravo. Razumijemo ljude, ali činimo sve, i činili smo sve, kako bismo kontrolirali bolest, kako bismo prešli u drugu fazu, kako bismo osigurali naše svinjogojstvo, kako bismo obnovili one koji su stradali. No, pravo moramo poštivati.”

Objasnila je ministrica što znači odluka kad bude na snazi.

“Podrazumijeva da prelazimo pod drugi pravni režim, koji omogućuje regionalizaciju. Prelazimo u zonu koja omogućava promet svježim mesom, a time i klanje na gospodarstvu za vlastite potrebe. To postaje tzv. zona 3”, ističe Vučković.

Pravovremena reakcija Vlade

Gospodarstva koja nisu imala postignute potrebne mjere biosigurnosti, a nalaze se na područjima gdje je zabilježena afrička kuga, ne bi trebala držati svinje 12 mjeseci otkad je napravljena eutanazija.

"Sve je to moguće revidirati, no tako stoji sad. Gospodarstva koja su se pridržavala mjera biosigurnosti, imat će kraći period jer je rizik manji”, naglasila je ministrica.

Vlada je, kaže, reagirala pravovremeno kako bi osigurala proizvodnju i zaštitila svinjogojce, ali ih i zbrinula ako su ostali bez svinja.

“Zato smo donijeli jednu posebnu odluku kojom se omogućuje nabava svinjskih polovica, a u svrhu obrade na tradicionalan način i na vlastitom domaćinstvu. Pravo na to imaju oni kojima su životinje eutanazirane i oni koji su ih odlučili skloniti zbog nepridržavanja mjera biosigurnosti. Već imamo prijava, a računamo da će se javiti više od 1500 ljudi. Mislimo da će se javiti svi i tijek zaprimanja zahtjeva nam govori da će biti tako. To je 600 eura po domaćinstvu. Odobravamo toliko po zahtjevu i svatko je dužan pokazati račun da je to i napravio”, kazala je Vučković i napomenula da se ne mora kupovati meso samo od velikih proizvođača već i od malih.

Odluke su se donosile temeljem znanosti i propisanih pravila

Svinjokolje se, prema pravilima, mogu na domaćinstvima obavljati isključivo za osobne potrebe. No, ministrica naglašava da je tako nešto vrijedilo i prije pojave kuge. Samo, ovaj put će biti potreban i veterinarski nadzor, odnosno, klinički pregled svake svinje. Sve ove odluke malo su smirile tenzije koje su u nekim trenucima bile na iznimnim razinama.

Ministrica je odgovorila da su svi uključeni donosili odluke temeljem znanosti i svih pravila koje vrijede u ovakvim slučajevima.

“Ako bih što mijenjala kod sebe osobno, više bih učila od stručnjaka u prvim danima, eto”, izjavila je ministrica Vučković i pohvalila se da je proizvodnja očuvana, kao i da fond svinja broji njih oko 950.000.

“Krećemo u nadzor kako bi se ponovno prebrojale svinje pa ćemo izaći u javnost s brojkom. Jer, sad je i vrijeme klanja pa je teško reći točan broj, no neće biti manji. U listopadu je bilo 945.000 svinja", kazala je.

Što se eutanaziranih svinja tiče, brojka je oko 28.000, a odvezeno ih je zbog mjera sigurnosti oko 81.000.

“Rizik bi bio veći da nismo poduzeli sve potrebne mjere. A što se bolesti tiče, uz velike napore prešli smo u drugu fazu, kontroliramo bolest i nemamo nijedan slučaj od 29. studenoga. Europska komisija je prepoznala naše mjere i pohvalila ih pa nam je prije isteka tri mjeseca dana druga regulativa za Osječko-baranjsku županiju. Na kraju, svi koji će se željeti baviti svinjogojstvom, imat će podršku države. Mi je želimo očuvati, ali i unaprijediti”, zaključila je ministrica Marija Vučković.

Izvor: Vlada / N1

Pisane vijesti